Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Vigyázz, mert a te telefonodon is van nyomkövető! Megmutatjuk hogy kapcsolhatod ki!

Vigyázz, mert a te telefonodon is van nyomkövető! Megmutatjuk hogy kapcsolhatod ki!

Sokan nem tudják, hogy a Nagy Testvér folyamatosan követi a mobilozók mozgását, s pontosan, hosszú időre visszamenően nyilván is tartja az összes helyszínt, ahol megfordultak. Megmutatjuk, hogy lehet kikapcsolni a nyomon követésünket Androidon és iOS-en.

Ritka kivétellel a felhasználó mobilján leginkább bekapcsolva, alaphelyzetben van a helymeghatározó funkció, ami jól is jön, mert a segítségével például a tartózkodási helyének megfelelő időjárási információkat, térképet kap. Kevéssé ismert, hogy a szándékosan vagy véletlenül így felejtett szolgáltatás adatait a Google el is tárolja.

Ha az okostelefonon engedélyeztük a helymeghatározást, akkor az előbbi oldalon láthatók az általunk leggyakrabban látogatott helyek, az összes látogatott hely, a repülő- és vonatutak, a séták – napról napra, óráról órára.

Ez egy szolgáltatás, s nem kételkedünk benne, hogy egyszer biztosan valamilyen apró betűs szövegre kattintva jóváhagytuk mindezt, de mégis meglepő, hogy miért kell visszamenően adatbázisba gyűjteni rólunk mindent. Vajon miért nem elég nyilvántartani a pillanatnyi tartózkodási helyünket?

Akit zavar a bőkezű figyelmesség, ahogyan ilyen aprólékosan nyilvántartják, néhány lépésben kikapcsolhatja a figyelő szemeket – cserébe néhány Google-szolgáltatás használata kényelmetlenebbé válik. (Készülékenként az elnevezések némileg különbözhetnek.)

Kikapcsolás Androidon:

1. Lépjünk a Beállításokba!
2. Gördítsünk el a Tartózkodási helyhez!
3. Tapintsunk rá, s keressük meg a Google Helyelőzményeket!
4. Ezen belül a Be-t Ki-re állítsuk és válasszuk az oldal alján a Helyelőzmények törlése opciót!
5. Minden Google-fiókon végezzük el ezt a műveletsort!

Kikapcsolás iOS-en:

1. Lépjünk a Beállításokba!
2. Gördítsünk a Biztonsághoz, és válasszuk a Helymeghatározást!
3. Felül vagy legördítve kikapcsolható az alkalmazás.
4. Válasszuk és kapcsoljuk ki a Helyzetalapú iAd hirdetéseket, a Gyakori Helyeket, valamint a Népszerűek a közelben opciót!

Előzmények adatbázis törlése az interneten:

Ha már gondosan kikapcsoltunk minden követési opciót a mobilon, lépjünk a Google Idővonalára, és töröljünk mindent előzményt.

Forrás: hirado.hu

loading...