Kezdőlap Egyéb Veszélyes lehet a hasi elhízás!

Veszélyes lehet a hasi elhízás!

A sörhas megnöveli a szívinfarktus kockázatát – ezt az ismert tényt japán kutatók komputeres tomográfiai vizsgálattal is bizonyították.

A hasra hízó emberek gyakrabban kerülnek heveny szívinfarktus miatt kórházba. Ennek okairól a szakemberek már sokat vitatkoztak. Ohasi Norihiko japán kutató és munkacsoportja Hirosimában 427, koszorúér-betegségben szenvedő – vagy annak gyanújával élő – elhízott embert vizsgált komputeres tomográfiával.

A szív és az erek tanulmányozására kidolgozott CT-technika útján a mellkas körül forgó, sugárzó fej 64 síkban készít röntgenképet a szívről, és a 64 szeletfelvételt a számítógép háromdimenziós képpé egyesíti. Az így alkotott térhatású felvételen jól láthatóak a koszorúerek és a bennük lévő, szűkületet okozó lerakódások az erek falán. A módszer azokat az érben kialakuló párnákat is láthatóvá teszi, melyekben még nem rakódott le mész, és éppen ezért ezek a szűkületek sérülékenyek: ha felszínük megpattan, a koszorúérben gyorsan kialakul az elzáródáshoz vezető véralvadék.

A párnák belsejében folyékony zsír található, mely igen erősen fokozza a véralvadást. Ha a zsírpárna felszakad és tartalma a véráramba kerül, másodpercek alatt megalvad a vér, elzárja az eret és a szívizomnak az a része, melyet ez a koszorúér látott el táplálékkal, oxigénnel gyorsan elhal, vagyis bekövetkezik a szívinfarktus.

A vizsgált betegeknek 61 százalékában észleltek még nem meszes zsírpárnákat. A japán azt is igazolták, hogy ezek a veszélyes érszakaszok főleg azokban a betegekben találhatók, akiknek sok a hasüregben lerakódott zsírszövete.

Ohasi professzor hangsúlyozza, hogy a hasüregben kimutatható zsírszövet útján a fokozott szív- és érrendszeri kockázatú betegek kiemelhetők, és ezáltal a nagyobb valószínűséggel bekövetkező, súlyos események – az infarktus vagy az agyi katasztrófa – megelőzése céljából minden életviteli változtatás vagy gyógyszeres kezelés időben elindítható.

forrás:ferfiegeszsegor.hu

loading...