Kezdőlap AKTUÁLIS Új kullancsfaj Magyarországon: vérzéses lázat okoz, nagy a baj!

Új kullancsfaj Magyarországon: vérzéses lázat okoz, nagy a baj!

Itt a nyár, a jó idő, ami sajnos együtt jár azzal is, hogy ha kirándulni megyünk a szabadba védekezzünk a kullancsok ellen.

Hazánkban a kullancsok 20-30 faja őshonos, a bizonytalanság egyrészt abból ered, hogy ezt a nagy jelentőségű atkacsoportot csupán az elmúlt két évtizedben kutatjuk intenzívebben. Másrészt legtöbbjük rejtett életet él, úgynevezett fészeklakó: általában gazdaspecifikusak, egy vagy csak néhány állatra akaszkodnak rá, jellemzően ezek odúiban, fészkében tanyáznak.

Illetve lehetnek még olyan fajok, amiket épp rejtőzködő életmódjuk miatt eddig még nem fedeztünk fel. A lényeg, hogy »mindössze« öt faj tekinti az embert is potenciális prédának, laikusként velük kerülhetünk kapcsolatba. Ezek közül kiemelt jelentősége egy fajnak, a leggyakoribbnak van, ez a közönséges kullancs

– nyilatkozta dr. Földvári Gábor parazitológustól, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24.hu -nak.

A vonuló madarak ugyanakkor bármilyen idegenhonos kullancsot behurcolhatnak az országba, és mivel a telek egyre enyhébbek, ezek a trópusi, szubtrópusi kullancsfajok is képesek túlélni nálunk, persze a kórokozóikkal együtt. Az egyik legveszélyesebb faj ezek közül az Afrikából származó Hyalomma marginatum,  mely a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Utóbbi egy belső vérzésekkel, magas lázzal járó betegség, jelentős halálozási aránnyal.

A kullancs felnőtt egyedeit már hazánkban, a szomszédos országokban, sőt Németország északi részén is megtalálták.

A szakember szerint tehát reális a veszélye, hogy idővel a Hyalomma marginatum és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója is megtelepedjen Magyarországon.

loading...