Kezdőlap EGÉSZSÉG Új gyógymódot találtak evési zavar ellen

Új gyógymódot találtak evési zavar ellen

A repetitív transzkraniális mágneses stimuláció
Szakemberek szerint egy újfajta kezeléssel az eddiginél hatékonyabban lehet segíteni az étkezési rendellenességgel küzdőkön.

A kanadai kutatók mágnes használatával próbálják az agy önkontrollért felelős területét befolyásolni olyanoknál, akiknél már minden másfajta kezelés kudarcot vallott. Amint arról dr. Jonathan Downar az Idegtudományi Társaság éves találkozóján beszámolt, az anorexia és a bulimia csak Észak-Amerikában több mint 8 millió nőt érint, és ötből négyen közülük valamilyen egészségügyi komplikáció következtében idő előtt meghalnak. A jelenlegi kezelések sokak számára egyáltalán nem hatásosak, ezért újfajta, hatékonyabb módszereket kell találni a betegek megsegítésére.

A repetitív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS) néven ismert módszer segítségével az agy elektromos áramlatait lehet ingerelni, és az agy túlzottan aktív, vagy éppen egyáltalán nem aktív területeit lehet lecsillapítani, illetve felélénkíteni általa.

A kísérlet során a szakemberek húsz páciensnél alkalmazták ezt a módszert négy héten át, heti öt alkalommal, mely idő alatt az agy önkontrollért felelős területét igyekeztek stimulálni. A betegek vagy bulimiások vagy anorexiások voltak, és a kezelés után közel felük érzett látványos javulást. A legtöbben 3-6 hónapra is felhagytak a káros étkezési szokásaikkal, ám olyanok is akadtak köztük, akiknél egy teljes évig megszűnt a probléma.

A Torontói Egyetem kutatói elmondták, hogy agyi szkennerek segítségével az is kimutatható, ki az, akinél működik a mágneses kezelés, és ki az, akinél nem. Hozzátették, hogy a mágneses stimuláció – melyet a depressziótól kezdve a fülcsengésig már sok esetben alkalmaztak sikerrel – teljesen biztonságos eljárás, az egyetlen hátránya az, hogy a kezelésekhez a betegnek rendszeresen meg kell jelennie a kórházban. Dr. Downar pszichiáter azt javasolja, hogy azok a betegek, akiknél a korábbi gyógymódok – a gyógyszerek, illetve a terápiák – nem hoztak sikert, érdeklődjenek kezelőorvosuknál erről a módszerről, mert könnyen lehet, hogy ez a kezelés fogja meghozni számukra a gyógyulás reményét.

forrás:hazipatika.com
loading...