Kezdőlap EGÉSZSÉG Tuti tippek, amelyek segítenek elkerülni a megfázást!

Tuti tippek, amelyek segítenek elkerülni a megfázást!

Egészségügyi statisztikai adatok szerint egy felnőtt embert átlagosan, évente 3–4 alkalommal dönti le lábáról valamilyen megfázásos betegség. Ezek elkerülhetők lennének, ha néhány alapszabályt betartanának. Mutatunk pár óvintézkedés, hogy megelőzzük a bajt.

 

 

 

 

 

Szellőztessünk

Ha a munkahelyünkön van egy pár influenzás kollégánk, ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy egy jót szellőztessünk. Akár meg is kérhetjük őket, hogy tíz percre menjenek ki az irodából, ha netán félnének a hűvös levegőtől. Ez azért fontos, mert a friss levegő megakadályozza a légtérben szálldogáló baktériumok megtelepedését.

2. Kerüljük a tüsszögő embereket

Ez is fontos megelőző lépés, hiszen egy fertőzött ember a tüsszentésével akár 20 méterre is eljuttathatja a kórokozóit. Ha mégis elkerülhetetlen a találkozás, és a tüsszentés is bekövetkezett, gyorsan tegyünk egy zsebkendőt az orrunk és szájunk elé.

3. Ne nyúljunk gyakran az orrunkhoz, szánkhoz

Ebben a periódusban nagy a fertőzésveszély, szinte bárhol felszedhetünk valamilyen vírust, baktériumot, így amíg nem érünk haza és nem mosunk kezet, ne érjünk se a szánkhoz, se az orrunkhoz, amin keresztül könnyedén bejuthatnak ezek a fránya organizmusok.

megfázás elkerülése

4. Pihenjünk

Fontos, hogy éjszakánkét átaludjunk az előírt 7–8 órát. Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint azok, akik éjszaka pár órát alszanak, esetükben nagyobb az esélye annak, hogy megbetegedjenek, kipihentebb társaikkal szemben.

5. Igyunk sok folyadékot

Az orr nyálkahártyája akkor képes megfelelő védelmet nyújtani a betolakodókkal szemben, ha napi 2 liter folyadékot (víz, tea, levesek) iszunk.

6. Spóroljunk az energiával

Ha netán mégis azt érezzük, hogy betegek leszünk, ne menjünk edzeni, ne végezzünk fizikailag megerőltető tevékenységet. Betegség esetén spórolni kell az energiával, mivel a szervezet a vírusokkal való csata miatt amúgy is fáradt. Ha mégis mozogni szeretnénk, végezzük valamilyen vérkeringést serkentő mozgásformát.

Szerző: tudasfaja.com

loading...