Kezdőlap AKTUÁLIS Tovább nőtt a háztartások vagyona, állítólag a lakosság már nem tud mit...

Tovább nőtt a háztartások vagyona, állítólag a lakosság már nem tud mit kezdeni a felhalmozódó vagyonnal

A múlt év végére 53 788 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1212 milliárd forintos emelkedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 4420 milliárd a gyarapodás – írja a Magyar Nemzet a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kiadott adatközlésére hivatkozva.

A Takarékbank elemzője, Horváth András kommentárja szerint a háztartások vagyonszerkezetének változásában továbbra is az eddigi negyedévekben látott trendek a meghatározók. Az alacsony kamatszint következtében folytatódik az átsúlyozódás a kockázatosabb eszközosztályok felé a magasabb hozamok reményében, illetve az látszik, hogy a lakosság jelentős része nem tud érdemben mit kezdeni a felhalmozódó vagyonnal.

Horváth András szerint húsz negyedév trendjéből egyértelműen látszik a rendkívül magas nemzetgazdasági költséggel járó készpénz előretörése, ráadásul az utóbbi negyedévekben még gyorsult is a trend.

Ennek kordában tartásához szabályozói beavatkozásra lenne szükség, mint például a bankkártya elfogadás kötelezővé tétele minden vállalkozás számára, valamint az ingyenes készpénzfelvétel megszüntetése, ami a gazdaság fehéredését is érdemben szolgálná. Ezen túlmenően a pénzügyi közvetítőknek is aktívabban hozzá kellene járulniuk a lakosság tájékoztatásához, hogy valamely hozamtermelő befektetés irányába tereljék a növekvő vagyont.

A lakosság nagyon jelentős hányadban állampapírt tartalmazó adósságpapírjainak értéke több mint kétszeresére nőtt öt év alatt, ez a folyamat a következő években is megmarad.

loading...