Kezdőlap EGÉSZSÉG Több ezer magyar hal bele évente! Így győzheted le ezt a betegséget!

Több ezer magyar hal bele évente! Így győzheted le ezt a betegséget!

Mi is meglepődtünk azon a statisztikai adaton, ami a magyarok betegségekben való elhalálozását mutatja. A tüdőrák mellett ugyanis a vastagbélrák a második helyen végzett, és ez több, mint öt ezer magyar életét jelenti évente.

Ezek a figyelmeztető jelei a betegségnek:

A vastagbélráknak, végbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, általánosságban azonban beszélhetünk jellemző panaszokról. A leginkább figyelemfelkeltő tünet a véres széklet, amivel azonnal érdemes orvoshoz fordulni. Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

A vastagbélrák tünetei közé sorolhatók az étvágytalanság; a beteget székrekedés vagy hasmenés kínozza, megváltozhat a székletürítés ritmusa. Görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek, a panaszok okára viszont nem tudunk magyarázatot adni. A rák jele lehet az is, ha a széklet véres (és nem aranyérről van szó).

Fokozatosan vérszegénység alakulhat ki a vérzés miatt és bélelzáródás jelentkezhet. Ezen kívül tapasztalhatóak a szinte minden ráktípusra jellemző általános tünetek: a beteg fogyni kezd, nincs étvágya, gyengének, fáradékonynak érzi magát, közérzete cseppet sem a régi.

Bármilyen emésztőrendszeri panaszra vagy székletürítéssel kapcsolatos változásra, illetve ok nélküli gyengeségre és fogyásra figyelmeztető jelként tekinthetünk, mindegyik lehet a rák jele! A vastagbélrák tüneteként jelentkezhet hőemelkedés és a láz is. Az áttétek természetesen további tüneteket okozhatnak.

Megelőzése

A vastagbélrák megelőzésében rendkívül fontos a táplálkozás. Olyan étrendet kell követni, amely a rostban gazdag ételeket tartalmaz. Ezek ugyanis a bél mozgását ösztönzik. Nem tesznek jót azok az ételek sem, amelyeket füstölve készítenek.

A cigarettát le kell tenni, az alkoholfogyasztást minimálisra csökkenteni vagy elhagyni. Ha minden szabályt betartunk is, panaszok esetén érdemes időben orvoshoz fordulni!

Egy korábbi cikkünkben említett béltisztító ital is megvédheti a szervezetet és segíthet a káros méreganyagoktól megszabadulni: http://www.tudasfaja.com/ezzel-az-itallal-az-osszes-vegyi-anyagot-kitisztithatod-a-szervezetedbol/

Szerző: tudasfaja.com

loading...