Kezdőlap AKTUÁLIS Tévhitek a mikrohullámú sütőről

Tévhitek a mikrohullámú sütőről

A legvitatottabb háztartási gépek ranglistáját kétségtelenül a mikrohullámú sütő vezeti. Sorra vesszük a kritizálók érveit, és megnézzük, mi állja meg a helyét ezek közül. Tényleg megbetegít a közelsége és a benne készült étel?

Népszerű tévhitek

Rákot okoznak a mikróban készített ételek.

„Ha rendszeresen mikrohullámú sütőben főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos beteggé „eszi” magát.„

Ezt soha nem támasztotta alá publikált tudományos kísérlet. Az ellenkezőjét igen: a hagyományos sütés és grillezés során keletkeznek olyan anyagok, melyeket a tudomány ma rákkeltőnek tart.

Megváltoztatja az étel molekuláris szerkezetét.

„Minden elektromos sütő főző-edényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája; élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik.” „A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak.

Valójában a vízmolekulák szerkezete nem változik meg, az ételek egy részéé azonban igen. Jó példa erre a tojásfehérje, csakhogy ennek a szerkezete bármilyen sütés és főzés esetén megváltozik, ahogy azt mindenki tapasztalja.

-A sugárzás benne marad az ételben.

Ezt azzal szokták alátámasztani a mikróellenes szövegek szerzői, hogy a mikrohullámú sugárzást a radar- és a röntgensugarakhoz hasonlítják. Csakhogy egészen más nagyságrendekről van szó, a 2500 MHz nem képes a DNS-t károsítani.

Csukott ajtón keresztül is kijön az ártalmas sugárzás.

Ennek mértékét szigorú előírások írják elő, amíg az ajtón lévő fémrács vagy a készülék borítása nem sérül, nem lehet baj.

-Csökken az étel vitamin és tápanyag tartalma.

Igaz, hogy a vitaminok egy része hő hatására megsemmisül, de korántsem az összes. Valójában amikor vízben megfőzünk egy zöldséget, több tápanyag és vitamin semmisül meg, mintha ugyanazt mikróznánk.

Amivel érvelni szoktak a mikró ellenzői

A készülékbe zárt telefont fel lehet hívni, tehát a sugárzás be és kijut.

„Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék.”

Valójában a telefon és a mikró más frekvencián működik, ezért semmit nem jelent, ha megszólal a készülékbe zárt mobil.

A mikróban melegített, majd lehűtött vízzel locsolt növény elpusztul, míg amelyik csapvizet kap, vígan zöldell.

A gyakran idézett kísérlethez hozzá szokták tenni a mikróellenes szövegekben, hogy az az előnye, hogy bárki kipróbálhatja. Csakhogy aki nem rest és valóban megcsinálja, azt tapasztalja, hogy nincs különbség a két növény fejlődése között.

Ne álljunk közel a készülékhez.

„Közel 20 méter az a távolság, ami ilyenkor élettanilag veszélyes még a szomszédos lakásokban lévőkre is. Ennyit ér a mikrók “árnyékolása”!” „A pacemakert (beépített szívritmus-szabályzót) viselő emberek a mikrosütő 10 m-es körzetében rosszul lesznek, majd összesnek, ha bekapcsolják a közelükben a mikrót.”

A két állítást semmi nem igazolja.

A mikró ellenzőinek „bizonyítékai”

Érdekesség, hogy amennyiben idéznek is a mikró kritizálói tudományos kutatásokat, mindig forrásmegjelölés nélkül teszik. A néhány idézett szöveget (pl.: Hans Hertel svájci tudósét) soha nem publikálták tudományos folyóiratban.

Az alábbi részletet és az ehhez hasonlókat nehéz is tudományos igényű szövegként elkönyvelni.
„A kísérletező csoport különböző helyekről származó vízmintákat fagyasztott le, majd különböző hatásoknak tette ki őket (zenét játszottak le „nekik”, szavakkal címkézték föl a fiolákat, stb.) és az eredményt lefotózta. A rossz gondolatok, az agresszió, a kemény rockzene torzítóan hatott rá. A mikrohullámú sütőben melegített víz struktúrája annyira eltorzult, hogy már nem mutatott kristályokat.”

És a végső érv, amit nyugodtan az összeesküvés-elméletek közé sorolhatunk.
„Óriási üzlet a termékek eladása, s ha megbetegszik valaki, akkor az is óriási üzlet a gyógyszergyártóknak.”

loading...