Kezdőlap EGÉSZSÉG Szörnyű fertőzés terjed a gyerekek körében, amit akár felnőtteket is veszélyeztethet!

Szörnyű fertőzés terjed a gyerekek körében, amit akár felnőtteket is veszélyeztethet!

Szerencsés, aki még soha nem hallott erről a kéz-láb-száj betegségről, mert igen kellemetlen. Súlyos esetben a szájban lévő kiütések miatt az evés és az ivás komoly fájdalommal járhat, ezért előfordulhat, hogy a beteget vénásan kell táplálni, hogy megelőzzék a kiszáradást.

A kéz-láb-száj betegség hirtelen lép fel, egyik napról a másikra. Magas lázzal jár, torok- és fejfájást, izomfájdalmat, levertséget okoz. Két nap elteltével vörös kiütések jelennek meg jellemzően a kéz és lábfejen, valamint a száj környékén, sokszor a száj nyálkahártyáján is, ami miatt a beteg nem tud enni. Ritkán a kiütések más testrészekre is kiterjedhetnek (a karokon, a láb egészén, az arcon és a gluteális tájékon). Az elváltozások nagyon csúnyák, elfekélyesednek és fájdalmasak, de általában 7-10 nap elteltével nyom nélkül elmúlnak.

A betegséget a C oxsackie vírus okozza, cseppfertőzéssel terjed. Leginkább az 5 év alatti gyerekeket, főleg fiúkat érinti, de akár felnőtteket is megfertőzhet. Orvosság nincs ellene, csak a tüneteket lehet enyhíteni gyulladás- és fájdalomcsillapító szerrel. Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, ugyanis a szájban lévő fájdalmas kiütések miatt még az ivás is nehézséget okozhat, ezért fennáll a kiszáradás veszélye.

A betegség továbbterjedést csak alapos és rendszeres kézmosással lehet megakadályozni, valamint a használati tárgyak (kilincsek, csapok, törölközők, közös játékok) fertőtlenítésével.

Forrás

loading...