Kezdőlap AKTUÁLIS Szinetár Dóra nagyon szomorú sorokkal jelentkezett: a gyerekekről van szó

Szinetár Dóra nagyon szomorú sorokkal jelentkezett: a gyerekekről van szó

Szinetár Dóra nagyon szomorú sorokkal jelentkezett:

 

‘Nincs ma sem évforduló, sem emléknap. Mégis… Ez az írás többször szembe jött már, most úgy éreztem megosztom veletek. Egyrészt, mert csodálatos gondolatok, másrészt mert emlékezni kell. Ma is. Mindig. Hogy ne történhessen meg többé… “10 parancsolat a szülőknek egy olyan személytől, aki a gázkamrában halt meg gyermekekkel együtt.Janusz Korczak kiemelkedő tanár, író, orvos és közéleti személy volt, aki háromszor is önként mondott le a menekülés lehetőségéről. Először akkor, amikor elhatározta, hogy nem emigrál Palesztinába, mielőtt megszállnák Lengyelországot, mert nem akarta elhagyni az „árvaházat” a szörnyű események előestéjén sem.

Végül harmadjára, amikor az árvaházak minden lakóját feltették a táborba menő vonatra, egy SS-tiszt odalépett Korczakhoz, és megkérdezte:– Ön írta az Első Matykó Király című könyvet, igaz? Még gyermekkoromban olvastam, nagyszerű könyv. Ön szabad.– És a gyermekek?– A gyermekek maradnak. Ön azonban szabadon elhagyhatja a kocsit.– Téved. Nem tudom. Nem minden ember olyan kőszívű.Néhány nappal később, a treblinkai koncentrációs táborban, Korczak a gyermekekkel együtt belépett a gázkamrába. A halál felé haladva Korczak a két legkisebb gyermeket tartotta a karjában, és a gyanútlan csecsemőknek mesét mondott.

Ezután senki nem tud semmit Korczak sorsáról. Érdemes azonban elolvasni ezen csodálatos ember által ajánlott 10 parancsolatot a gyermekek nevelésével kapcsolatban.Folyt. Kommentben…’

Itt nézheted meg a posztot!

loading...