Kezdőlap AKTUÁLIS Súlyosan veszélyeztetett állat született a Nyíregyházi Állatparkban!

Súlyosan veszélyeztetett állat született a Nyíregyházi Állatparkban!

MEGOSZTÁS

Nemrég igencsak különleges dolog történt a Nyíregyházi Állatparkban: indiai páncélos orrszarvú született! Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis). A kis csoda, az orrszarvú bikaborjú szeptember 26-án született természetes fogantatással, 16 hónap vemhesség után.

Az állatfaj rendkívül veszélyeztetett, az európai állatkertekben mindössze 73 egyed belőle. A nyíregyházi orrszarvú csemete a negyedik utód a kontinensen-mondta sajtótájékoztató keretén belül Gajdos László, az Állatpark igazgatója.

Jelenleg három felnőtt él a parkban, a legfiatalabb ivarérett nőstény, Aruna 7 éves, 2014-ben érkezett Berlinből. Hans 14 éves, 2006-ban jött Nürnbergből, és a 10 éves Jasmin a belgiumi Planckendaelből került a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Nyíregyháza, 2018. október 9.
A Nyíregyházi Állatpark kéthetes indiai orrszarvúja (Rhinoceros unicornis) anyja mellett 2018. október 9-én. Magyarországon elõször született indiai rinocérosz. A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra szeptember 26-án. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú a negyedik utód a kontinensen az idén.
MTI Fotó: Balázs Attila

Az indiai orrszarvú születése azért számít ekkora szenzációnak, mert ezek az állatok zárt tartási körülmények között, természetes úton nagyon nehezen szaporodnak.

Magyarországon eddig csak mesterséges megtermékenyítéssel született orrszarvú, de csak a faj afrikai változatában, indiai orrszarvú természetes fogantatására eddig még nem volt példa. Közel 8 éve próbálják szaporítani az indiai rinocéroszt, de eddig nem jártak sikerrel.

loading...