Kezdőlap AKTUÁLIS Robbanás volt a magyar erőműben, a tető is leszakadt!

Robbanás volt a magyar erőműben, a tető is leszakadt!

Hatalmas robbanás történt egy héttel ezelőtt az ajkai hőerőműben (Bakonyi Erőmű), a helyiek által közölt fotók elég ijesztőek: az egyik épületnek még a teteje is leszakadt. arról, hogy pontosan mi történt, csak mostanra lehetett részleteket megtudni.

Az Index közölte le a robbanás hírét, és most, egy héttel a történtek utánközleményben érkezett válasz az erőműtől, hogy mi is volt ez az egész valójában.

A közlemény szerint átmeneti meghibásodás történt, amitől a környéken ideiglenesen azt tapasztalhatták, hogy megnőtt a por- és pernyekibocsátás. (A környékbeliek szerint egyébként valójában állandó jelenség, hogy hullik a pernye, korom a környéken.)

Az erőmű üzemeltetője szerint a munkások a jó ideje üzemen kívül lévő, 8-as kazánt tesztelték, de műszaki hiba történt az elektrofilteren.

Ennek következtében megsérült a filterhez kapcsolódó kompenzátor, valamint por és pernye távozott az erőmű nyugati kéményéből

– idézi az Index a közleményt.

Sérülés az erőmű szerint nem volt, és állítják, szennyező anyag sem került a levegőbe.

Különféle ajkai csoportokban elkezdett terjedni a rémhír, hogy a felrobbant elektrofilter szigetelése azbeszt volt. Ezzel együtt gyorsan terjedt a pánik is, hogy az azbeszt milyen egészségügyi károkat tudna az ajkaiaknak és a város környező lakóinak okozni.

Rémhírek is terjedtek, hogy azbeszt kerülhetett a levegőbe a felrobbant elektrofilterből, de a kormányhivatal megállapította, hogy a filter anyaga bazaltgyapot és nem azbeszt. Állításuk szerint a por- és pernyekibocsátás is rövid időn belül megszűnt a gyors beavatkozásnak köszönhetően.

Az Elegünk van a koromból Ajkán elnevezésű Facebook csoportban azonban fényképes bizonyítékok vannak fent arról, hogy nem egyszeri jelenség volt a pernyehullás. Kikerültek fotók a robbanás helyszínéről is:

Terjednek pletykák arról, mindenfélét égetnek az erőműben, de ezzel kapcsolatban a kormányhivatal azt mondja, minden szabályszerűen és az engedélyeknek megfelelően történik az üzemben, ahol a fűtőanyag: faapríték. – írja a blikk.hu.

loading...