Kezdőlap EGÉSZSÉG Rákkeltő dolgok a lakásban- szabadulj meg tőlük!

Rákkeltő dolgok a lakásban- szabadulj meg tőlük!

Ma már szinte majdnem mindenre azt mondják a tudósok, hogy rákkeltő. Természetesen nem tudjuk magunkat mindentől megvonni, hogy biztonságban legyen az egészségünk, a lakásunkban azonban tehetünk olyan lépéseket, amelyek az egészségünket szolgálják!

 

 

 

 

 

Nincs ugyan bizonyíték arra, hogy a rákos megbetegedésekelkerülhetőek azáltal, ha az otthonunkból száműzzük azokat a szereket, melyek összetevői között az egészségre káros anyagok találhatóak, hiszen a rák kialakulásában genetikai tényezők és a lakáson kívüli környezeti hatások is szerepet játszanak. A kockázatot azonban csökkenthetjük, ha a lehetőségekhez mérten feleslegesen nem tesszük próbára a szervezetünket, azaz a lehető legkevesebb olyan szerrel vesszük körül magunkat, melyek veszélyesek lehetnek.

Légfrissítők és illatosítók

Míg régen levendulát, citromot és szárított virágokat használtak a lakás illatosítására, addig ma roskadoznak az üzletek polcai a különböző elektromos illatosítóktól, légfrissítő spray-ktől és mutatós illatgyertyáktól, melyek dekorációként is megállják a helyüket. Ezek többsége valóban azonnal elnyomja, illetve megszünteti a szagokat, de általában olyan összetevők által, melyek nem kímélik a szervezetünket. Ilyen többek között a légfrissítők egy részében található naftalin és a formaldehid. Előbbi hosszú távon károsítja a vörösvértesteket, és fokozza ezáltal a vérrögök képződését, továbbá növeli a rák kialakulásának kockázatát. A formaldehid mérgező – nagyobb mennyiségben irritációt, légzési problémákat okoz – és rákkeltő hatású.

rakkeltok-a-lakasban

Szőnyeg- és kárpittisztítók, padlóápoló szerek, ablaktisztítók

Előbbiek manapság a legmakacsabb foltokat is képesek percek alatt eltüntetni, utóbbiak pedig ragyogóvá varázsolják a kopott padlót is. Valóban hasznosak, de ezek a modern tisztítószerekmellékhatásokkal is rendelkeznek: összetevőik között sokszor olyan anyagok is megtalálhatóak, melyek károsak az egészségre, sőt, egy-egy összetevőről azt is megállapították már, hogy szerepet játszhat a rák kialakulásában. Ilyen például a perklór-etilén, melyről feltételezik, hogy növeli a rák kockázatát. Az ablak- és üvegtisztító szerekben – szerencsére csak kevésben – megtalálni a dietilén-dioxidot, melyről szintén feltételezik, hogy rákkeltő hatású.

Fertőtlenítőszerek, antibakteriális tisztálkodószerek

Az utóbbi években népszerűvé vált fertőtlenítőszerek nagy számban vannak jelen az áruházak polcain és a háztartásokban egyaránt. A fertőtlenítés ma szinte divat – jól példázza ezt az antibakteriális szappanok és tusfürdők felemelkedése és virágzása -, ám aligha van szükségünk ilyen erejű hadseregre a baktériumokkal szemben, pláne ilyen erejű fegyverekkel. Már csak azért sem, mert az antibakteriális tisztálkodószerek egyik fő összetevője, a triklozán felhalmozódik az emberi szervezetben, ráadásul növelheti a rák kialakulásának kockázatát. A fertőtlenítőszerekben található fenolról éskrizolról pedig már bebizonyították, hogy rákkeltőek, ráadásul a vesét és a májat is károsítják.

Kíméld a szervezeted!

Sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért, ha kevesebb mesterséges tisztítószert használsz, és azokkal is módjával bánsz. Illatosításra használj néha természetes illóolajokat, a súrolószer helyett próbáld ki a só és egy kevés víz keverékét, és a mosogatókagylón éktelenkedő fátyolszerű vízkövet próbáld meg citrommal átdörzsölni, és úgy eltávolítani. Ha csökkented a kész, mesterséges összetevőkből álló tisztítószerek számát a lakásban, azzal nem utolsósorban a pénztárcádnak is kedvezel.

loading...