Kezdőlap EGÉSZSÉG Parkinson-kór a penésztől

Parkinson-kór a penésztől

Befolyásolja a dopamin működését a penész.
Egyes penészgomba fajok olyan összetevőt bocsáthatnak ki, mely befolyásolja a dopamin funkcióban alapvető gének működését, így hajlamosíthatnak például a Parkinson-kórra.

A Parkinson-kóros betegekben a dopamin nevű jelátviteli anyag szintje csökken – a dopamin többek között a finom mozgások szabályozásában tölt be alapvető szerepet. Dr. Arati Inamdar és a Rutgers Egyetem (New Jersey, Egyesült Államok) munkatársai azt igazolták, hogy egyes penészgombafajok olyan anyagot termelnek, mely a dopamin transzportját meghatározó két gén működését zavarja meg. Idáig ismert volt a penész asztmát és allergiás betegségeket kiváltó hatása, azonban a Parkinson-kór egy új aspektus.

A munka alapját egy kolléga, Dr. Joan Bennett vizsgálatai adták. A tudós 2005-ben kezdte el tanulmányozni a penészgomba egészségbefolyásoló hatásait, ekkor ugyanis a Katrina hurrikán hatására bekövetkező áradás New Orleansban az ő házát sem hagyta érintetlenül. Dr. Bennett a visszamaradó penészből mintákat kezdett gyűjteni, a munka pedig a viselt védőöltözet ellenére számos nem kívánt mellékhatással, például hányingerrel, szédüléssel, fejfájással járt. A minták elemzése kapcsán a két kutató felfedezte, hogy a tünetek kialakulásáért alapvetően az 1-okten-3-ol tehető felelőssé, mely egy alkoholszerű vegyület.

Az anyagot letesztelve muslicákban mozgási rendellenességek jelentkeztek. A mélyebb vizsgálatok világítottak rá, hogy a dopamin funkciója két ponton is génszintű gátlást szenved. A jelentkező idegdegeneráció pedig Parkinson-kórhoz hasonló tünetekben nyilvánul meg. Mindazonáltal, a Proceedings of the National Academy of Sciencesoldalain megjelent tanulmány szerint nem zárható ki a genetikai fogékonyság szerepe sem, így a témában további vizsgálatok várhatóak.

A Parkinson-kór ún. neurodegeneratív megbetegedés, mely az agyi dopamintermelő idegsejtek károsodása miatt a motoros funkciók (járás, mozgás) és a beszéd nehezítettségét okozza. Az amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány becslése szerint az államokban 1,5 millióan szenvednek ebben a betegségben. Leggyakrabban 65 év felett alakulnak ki a tünetek.

forrás:hazipaika.com

loading...