Kezdőlap AKTUÁLIS Óriási tüntetéssorozat, blokádok, útlezárások jönnek a rabszolgatörvény ellen – készüljön fel!

Óriási tüntetéssorozat, blokádok, útlezárások jönnek a rabszolgatörvény ellen – készüljön fel!

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Több ponton is módosította tegnap Kósa Lajos (54) fideszes képviselő a szakszervezetek által csak rabszolgatörvénynek nevezett javaslatát.

 

Így például csak akkor vezethetné be a munkáltató az évi 400 órára emelt túlmunkát, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul, és a munkaidő-beosztás megváltoztatásához is szükség van a dolgozó beleegyezésére. A kormány szerint a tervezett módosítás célja, hogy aki többet akar dolgozni, így többet is akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani – közölte a kabinet.

A szakszervezetek szerint csak apró pontosítások történtek, a munkavállalók helyzete sokkal rosszabb lesz január 1-jétől. Egy elemző cég arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a 250-ről 400-ra emelt évi túlmunka, illetve az egy évről három évre emelt munkaidőkeret érinti hátrányosan a dolgozókat, hanem még a túlmunkáért járó bérpótléktól is megfoszthatják a munkavállalókat. – Az a munkavállaló, aki hozzájárul a beosztás módosításához, egyrészt lemond a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlékról, másrészt ez a munkavégzés nem számítható bele a rendkívüli munkaidő most bevezetendő 400 órás kvótájába sem – írta a BDO Magyarország.

– Az új törvény ellen szombaton tízezres demonstrációt terveznek a szakszervezetek. Délelőtt 10-kor a Jászai Mari térről vonulunk az Alkotmány utcába – mondta a Blikknek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki szerint a törvény életbe lépését sztrájkok kísérhetik majd.

loading...