Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, a rendezvényeket betiltjuk, háromkor zárnak az üzletek,...

Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, a rendezvényeket betiltjuk, háromkor zárnak az üzletek, éttermek

Magyarország határait lezárják a személyforgalom előtt, korlátozzák a boltok nyitvatartását, betiltják a rendezvényeket, a sportrendezvényeket zárt kapuk mögött lehet csak megtartani – jelentette be a komoly óvintézkedéseket Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a Parlamentben.

Közös cselekvésre, nemzeti összefogásra szólított fel Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni védekezésben hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A miniszterelnök hangsúlyozta, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. A koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz lesz, az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint megszoktuk – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, a következő hónapokban az egészségügyben és a rendfenntartás területén dolgozók munkája a legfontosabb. A kormányfő megköszönte a tevékenységüket, és azt kérte az emberektől, segítsék a munkájukat.

Határzár

Ezután bejelentette, hogy lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be – jelentette ki a miniszterelnök.

Betiltja a kormány a rendezvényeket, sportesemények zárt kapuk mögött

Hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők- jelentette be a miniszterelnök, aki így fogalmazott:

“A sporteseményekre legfeljebb zárt kapuk mögött kerülhet sor, ha a szervezők vállalják, de legjobb, ha úgy se.”

Éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva

Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be – tette hozzá a kormányfő. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák – közölte.Családok, idősek:

– Azt javasoljuk, hogy a családi összejöveteleken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Idős polgártársainknak, szüleinknek, nagyszüleinknek azt üzenjük, hogy különösen ki vannak téve a vírus veszélyének, ezért különösen óvatosak legyenek, ez a vírus különösképpen rájuk veszélyes. Úgy látom, hogy nem tilthatja meg a kormány, hogy a 70 éven felüliek elhagyhassák a lakásukat, de megkérhetem őket, ha megtiltani nem is tudom: Maradjanak otthon, nem azért, mert megfertőznek másokat, hanem azért, mert nekik esik bajuk, ők kerülnek veszélybe – mondta Orbán Viktor.

Önkormányzatok:

– Az önkormányzatokat mai napon kötelezik arra, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, erejüket elsősorban az idősek megsegítésére fordítsák! – jelentette ki a miniszterelnök.
Az egész magyar gazdaság bajba kerül

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már “bekopogtatott” – hangzott el beszédében. A kormányfő közölte: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak. Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata. A Magyar Nemzeti Bank elnökével is felvette a kapcsolatot az ügyben – közölte a miniszterelnök.

Minden összejövetelt halasszanak el!

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes – hangsúlyozta a miniszterelnök.

loading...