Kezdőlap AKTUÁLIS Operatív törzs pénteki nagyon fontos bejelentései

Operatív törzs pénteki nagyon fontos bejelentései

Mint,ahogy a Blikk is beszámolt róla 5216 az új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett.

 

 

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth-rádióban beszélt az aktuális járványhelyzetről. A miniszterelnök közölte, ha a 3,5 millió beoltottat elérjük – reményei szerint jövő hét szerda-csütörtök táján –, kinyithatnak a teraszok, ezzel pedig visszakaphatjuk a régi életünk egy darabját. Mint mondta, a vendéglátósokat azzal segítik, hogy az őket terhelő teraszdíjat eltörlik.

Az operatív törzs tájékoztatón elhangzott

Kiss Róbert az Operatív Törzs kezdetekor ismertette a továbbra is érvényben lévő intézkedéseket. Május 23-ig továbbra is hatályban maradnak a határforgalom ellenőrzési szabályok. Továbbra is érvényes, hogy a Magyarországra hazaérkezők 10 nap karanténba kerülnek, vagy két darab negatív koronavírus-tesztre van szükség.

A tegnapi napon a maszkviselés miatt 517 személy ellen intézkedtek a rendőrök, a legtöbb esetben tömegközlekedési eszközökön. Összesen eddig 53319 rendőri intézkedést hajtottak végre a maszkviselési szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalmat a tegnapi napon 224-en szegték meg.

Több mint 50 ezer fő tartózkodik jelenleg hatósági házi karanténban.

Müller Cecília elmondta, hogy a harmadik hullám tetőzésén állunk jelenleg, éppen ezért fontos, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, de egy enyhe, diszkrét csökkenés is tapasztalható, ám ebből még tendenciát nem tudtak levonni. A járványügyi adatok egy hete stagnálnak, valamint egy picit csökkennek. A szennyvíz adatokból ez a változás még nem érzékelhető.Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy fontos az oltások beadása. Hozzátette, hogy a kórházban fekvők száma is csökkent. 1117 fő még mindig lélegeztetésre szorul, de a kórházban ápoltak száma már 10 ezer alatt van. Müller Cecília elmondta, hogy órák alatt romolhat a beteg állapota, a fulladás pedig az az ok, amiért a kórházi kezelés szükségessé válhat. Elmondta, ha időpontot kapunk az oltásra akkor azt vegyük fel.

A teljes lakosság 32 százaléka kapott már oltást, míg az EU-ban 17 százalékkal számolnak. Minden harmadik állampolgár megkapta az oltását Magyarországon.

Müller Cecília kiemelte, hogy az egyéni védelem a legfontosabb, mert nem azok fogják az embert megvédeni a betegségtől, akik oltakoztak. A 65 év felettiek korosztályában, azok akik regisztráltak már 95 százalékuk megkapta. Az országos tiszti főorvos reméli, hogy most már a nem krónikus betegek is sorra kerülhetnek.

A reprodukciós ráta 1 alá csökkent az elmúlt napokban, ez az érték mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át valójában a betegséget. Tudjuk, hogy az angol variáns esetében 1 fertőzött, akár 4 másikat is megfertőzhet. Jelenleg úgy állunk Magyarországon, hogy átlagosan 1 fertőzött 1 másik embernek adja át a betegséget.

A harmadik hullám tetején vagyunk, de Müller Cecília bízik benne, hogy amint az immunitás kialakul a beoltott egyénekben és a népesség körében is, akkor a vírus nem fog fogékony szervezetet találni és csökkenni fog a reprodukciós ráta. Hozzátette, hogy a csökkenés nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, ezért fontos a védelmi intézkedések betartása.

Elmondta, hogy 5216 új fertőzöttet azonosítottak, valamint 241 beteg elhunyt.Müller Cecília elmondta, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és általános iskolások részére a jelenléti oktatás, amelyet már sok kisgyermek és szülő is vár. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy óvatosan módosítanak a szigorú szabályokon. Az intézményekben a fertőtlenítések lezajlottak, de ettől függetlenül be kell tartaniuk a járványügyi protokollokat és emlékezniük kell a korábban alkalmazott járványügyi intézkedésekre. A pedagógusok és bölcsődei, óvodai dolgozók beoltására is szót ejtett Müller Cecília, elmondta, hogy több mint 80 százalékuk kapott oltást. A pedagógusokat szintén arra kéri, hogy a gyereknek mondják el a szabályokat, valamint kizárólag egészségesen mehessenek be az intézménybe, fontos a test-hőmérséklet mérés.Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a szellőztetés az intézményekben is, addig pedig a gyerekeket is engedjék ki a szabadba. Emellett fontos a játékok napi fertőtlenítő tisztítása.

loading...