Kezdőlap AKTUÁLIS Operatív törzs pénteki bejelentései, amik mindenkit megleptek

Operatív törzs pénteki bejelentései, amik mindenkit megleptek

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, hogy már több mint négymillióan regisztráltak az oltásra, s várhatóan májusra négymillió honfitársunk kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát.

 

A héten elindult az ország újranyitásának első fázisa, hiszen immár 2,5 millió magyar be van oltva. Csökkent a kijárási tilalom időtartama, hosszabb a boltok nyitvatartása, a szolgáltatások is újranyithattak.

A kormányfő ma azt is bejelentette, hogy a középiskolák csak május 10-én térnek vissza a tantermi oktatásra, az érettségi pedig csupán írásbeli vizsgákkal zajlik majd. Mindezek után az operatív törzs péntek délelőtt is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját, melyben beszámoltak a legfrissebb járványügyi tudnivalókról.

Dr. Maruzsa Zoltán

Jelenleg az óvodák és az általános iskolák április 19-i újranyitására minden készen áll. Mindeközben zajlik a pedagógusok oltása, több mint 100 ezer kolléga beoltása megtörtént, további 100 ezer személy beoltása pedig tegnap, ma és a holnap zajlik. Az érettségi kérdésével is foglalkozott az operatív törzs, s az a döntés született, hogy a középiskolákban csak május 10-én lesz nyitás. Az érettségi során csak írásbeli lesz, ott pedig, ahol nincs írásbeli, csakis szóbeli vizsga, azt meg kell szervezni. Az előrehozott vizsgákat megtartják. Az írásbelik során a tavalyi modell lesz érvényben: egy teremben tízen lehetnek bent, lázmérés lesz, illetve kötelező maszkviselés, fertőtlenítés.

Maruzsa ismertetett néhány részletszabályt:

  • a sikeres vizsgát teljes értékű vizsgának kell tekinteni, a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga egyenértékűséget a szóbeli rész teljesítése nélkül is meg kell állapítani
  • közép szinten 12-25 százalékos teljesítmény esetén tehető szóbeli
  • a testnevelés-érettségihez is kapcsolódnak engedmények; a fertőzésveszély miatt kihagyják a küzdősportokat és az úszást
  • azok, akik fizetős vizsgát tennének, visszakaphatják a pénzüket, avagy szeptemberre halaszthatják a vizsgájukat
Maruzsa Zoltán azt is elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan maga is felügyel majd írásbeli vizsgákon. Azok a tanárok, akiket az érettségik napjára hívtak be második körös oltásra, később, a hétvégén vehetik fel az oltásukat.

Kiss Róbert rendőr alezredes

615 esetben intézkedtek a rendőrök a tegnapi napon a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Vendéglátóüzleteken kívül más üzletben nem történt bezárás, emellett nem kellett ideiglenesen bezárni vendéglátóhelyeket sem. Hozzátette: még mindig volt 173 ember, aki nem tartotta be a lazább kijárási tilalmat és a gyülekezési szabályokat.

Galgóczi Ágnes NNK-főosztályvezető

A legfrissebb járványügyi adatok az elmúlt 24 órából: 7325 új fertőzöttet regisztráltak, 285, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Folyamatosan nő a gyógyultak száma, de még mindig 11 363 személyt kezelnek kórházban, közülük 1364-en lélegeztetőgépen vannak. Mindemellett jól halad az oltási program. A beoltottak száma 2 689 102 fő, közülük 1 126 139 fő már a második oltását is megkapta, az oltási rangsorban Európán belül a második helyen áll Magyarország.

A jövő héttől már 6 féle oltás lesz elérhető (az oltások köre a Janssen egydózisos vakcinájával bővül), ezek között nem szabad különbséget tenni, akit hívnak, az éljen az oltás lehetőségével. A háziorvosok a praxisukba tartozó regisztráltak teljes listáját megkapják, majd ők választhatnak ebből, hogy kik azok, akiket az oltópontra irányítanak, illetve akiket a saját praxisukban oltanak be. A mellékhatások természetes velejárók, ezek közül a leggyakoribbak a fájdalom, a duzzanat az oltás helyén, a fáradtság, fejfájás, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalom, láz. Nagyon ritkán előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, rossz közérzet, végtagfájdalom.Fontos, hogy a második részoltást is megkapja, aki átesett az első oltáson, ha az adott oltóanyagtípus két oltásból áll. Orbánhoz hasonlóan elmondta: már több mint négymillió magyar regisztrált a vakcinára. Galgóczi mindenkit arra buzdít, ezt tegye meg, mert csak így ér el hozzájuk az oltási igénye.

loading...