Kezdőlap AKTUÁLIS Operatív törzs keddi fontos bejelentése – Ilyen változás kezdődik mától!

Operatív törzs keddi fontos bejelentése – Ilyen változás kezdődik mától!

A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint még mindig magas a koronavírushoz köthető napi halálesetek száma Magyarországon. Az ország lassan újraindul, az általános iskolák április 19-ény nyitnak. Sok kérdés azonban még megválaszolatlan. Nézzük, mint mond ma az Operatív törzs!

 

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Az oltási munkacsoport vezetője beszámolt az oltási program előrehaladásáról. Az eddigi magyarországi átoltottság komoly lépés a járványból kifelé vezető úton – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője, kiemelve, hogy Magyarország kétszer akkora utat tett meg az átoltottságban, mint a többi európai ország.

Az eddig regisztráltak 64 százaléka megkapta az oltást, és újabb, több mint 1,4 millió ember jelentkezett.

A másfélmillió, eddig regisztrált idős emberből 1,4 milliót beoltottak, a többieket folyamatosan keresik a háziorvosok. A legtöbb helyen emiatt elkezdődhetett az aktív, 65 év alattiak oltása, 800 ezer embert közülük már beoltottak. Azokat részesítik előnyben, aki valamilyen kockázati csoportba tartozik. Az aktív korosztályból 1,3 millió ember vár még oltásra, nekik is bármikor csöröghet a telefonjuk. Minden regisztráltra heteken belül sor fog kerülni, mindenki regisztráljon.

A pedagógusokat soron kívül beoltották: húsvét előtt 78ezer, korábban már regisztrált, a múlt hétvégén 100ezer iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozót. A részvételi arány 80 százalékos volt. Egy harmadik körben újabb lehetőséget ad a bölcsődei, iskolai, óvodai dolgozóknak, akik az elmúlt két körre nem tudtak eljönni. Ez az újabb kör a mostani hétvégén lesz, kórházi oltópontokon és Pfizer vakcinával.Az oltóbuszok is dolgoznak, ezen a héten még a katonák oltását végzik, de jövőhéttől már újra a lakosság oltását végzik ezek a buszok, mégpedig Tolna megyében.

Ma érkezett 28,8 adag AstraZeneca, sokkal kevesebb, mint vártak. 2880 praxis kap mindössze egy-egy ampullát. Érkezik a második körös oltásra alkalmas Szputnyik vakcina, ezeket előbb bevizsgálják, utána lehet kiszállítani a kórházi oltópontokra. 150ezer Pfizer vakcinával is tudnak oltani a héten.

Nem viselnek maszkot:

685 ember nem viselt maszkot – legalábbis ennyi ellen intézkedtek tegnap a rendőrök. Üzletekben 11 intézkedés volt, tömegközlekedési eszközön 18 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályok megszegése miatt. Tegnap 9 ember bukott le vendéglátóhelyen, két vendéglátóhelyet lezártak. Kisebb településeken kocsmákat is be kellett zárni, hat hónapra. 238 alkalommal kellett intézkedni a kijárási tilalmat megszegők ellen.

Müller Cecília:

Az új koronavírus és mutánsai rendkívüli kihívást jelentenek az egész világra. Fertőzőképessége egyre növekszik. Az új variánsok közül több is van, ami sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az eredetileg megjelent vírus. Ez egy hármas veszélyességű kórokozó: súlyos megbetegedést okoz, gyógyítása nehéz, akadályokba ütközik és sok múlik azon, hogy milyen fogékonyságú szervezetre talál. Ezért fontos, hogy megszakítsuk a fertőzési láncot, az oltások erre valók: az oltásokkal a fogékony szervezetet kevéssé fogékonnyá, nem fogékonnyá teszik – mondta Müller Cecília. Óriási jelentősége van annak, hogy a járvány kezdete óta rövid időn belül, már korábban zajló fejlesztések révén sokféle vakcina vált elérhetővé.

Már hatféle vakcinával olthatunk Magyarországon: Megérkezett a Janssen vakcinája, egyelőre nem túl sok, ez egy egyadagos oltás, nem kell kettőt beadni belőle. Ez egy humán adenovírusos vektorvakcina, ezt az összetevőt tartalmazza a Szputnyik egyik komponense is, de a technológiája miatt egy oltás is elegendő belőle. Az is oltható, aki már átesett a betegségen, ez a vakcina a gyógyulás után felvehető, és a 18 év feletti krónikus betegek is. Először az oltóbuszokon fogják beadni. A várandósság és a szoptatás még ellenjavallt ennél a vakcinánál, kismamáknak még nem lehet adni, mert nincs elég információ ebből a szempontból a Janssen vakcináról. A mellékhatások egyébként, amelyek esetleg felléphetnek, nem különböznek a többi vakcinától. Kis bőrpír, fejfájás, hőemlekedés, mint bármelyik másik védőoltásnál.

Tetőzik a harmadik hullám Magyarországon, de tendenciákat csak a hét és tizennégynapos mozgóátlagból lehet majd látni.

Sok a beteg a kórházakban, és a kiváló kezelés ellenére sajnos a brit mutáns olyan súlyos megbetegedéseket eredményez, amely következtében sokan, fiatalok is kórházi kezelésre, akár lélegeztetésre szorulnak.

Sok hír ellentétes a valósággal. Minden gyógykezelésre alkalmas gyógyszer, lélegeztetésre alkalmas módszer, módszertani anyagok rendelkezésre áll a kórházakban, ahol lelkiismeretes munka zajlik. Minden új módszert, tapasztalatot igyekszünk megosztani másokkal, ennek ellenére látjuk, hogy minden kezelés és rehabilitáció ellenére rendkívül gyorsan teszi tönkre a tüdőt és más szerveket ez a vírus, így sok elhunyttal kell számolnunk. Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik. Ennek ellenére igaz, hogy kevesebb esélyük azoknak van, akik más krónikus betegségekben szenvednek.A terjedés megakadályozás sokban rajtunk áll: távolságtartás, maszkhasználat, fertőtlenítés szabhat határt a kórokozó egyik emberről a másikra való átjutását gátolják.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vakcina beadását követően idő kell, mire kialakul a védettség, és sok oltott személy van, akik iránt felelősséggel tartozunk – mondta Müller Cecília.

Magyarországon is felállt a poszt-covid szindróma kezelésére alkalmas hálózat. Minden harmadik, a fertőzésen átesett beteg később is tünetet mutat, akár fél évig is. Egy részük pszichés problémákat, másik részük szervi problémákat jelent. Akik átestek a betegségen és egy hónap után is van tünetük, forduljanak háziorvosaikhoz telefonon, mert ők ismerik a poszt-covid ellátó helyeket.

Müller Cecília azt mondta, az önsajnálat nem segít, törődjünk magunkkal, erősítsük egymást és a szervezetünket, beszélgessünk egymással telefonon, mozogjunk, mert ezzel a stresszt is le tudjuk küzdeni. A szabadidős sporttevékenység jó hatással van az immunrendszerre is.

Kérdésekre adott válaszok:

Ha semmilyen mellékhatása nem volt az oltásoknak: nem alakult ki a védelem? Válasz: Nincs összefüggés az oltási reakció és amkialakuló védelem között. Az immunválasz kialakulása elindul oltási reakció nélkül is.

Megkaphatja a második oltását, aki az első után fertőződött meg? Válasz: Sajnos vannak ilyen esetek. A második adagot a gyógyulást követően kell beadni. Az igazolt fertőzés után meg kell várni a teljes tünetmentességet a második adag beadásához. három napig kell tünetmentesnek lennie és a tünetek megjelenésétől már eltelt tíz nap, akkor minősül valakinek gyógyultnak. Ha valaki beteg lesz, hívja fel az oltóhelyet, hogy nem tud elmenni, majd kérjen a gyógyulását követően új időpontot a második oltásra.loading...