Kezdőlap AKTUÁLIS Nem várt bejelentést tett szerdán az operatív törzs, Müller Cecília szavai mindenkit...

Nem várt bejelentést tett szerdán az operatív törzs, Müller Cecília szavai mindenkit megleptek

Ma is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, miután 905 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, illetve 96 ember halt meg a vírus vagy annak szövődményei következtében az elmúlt 24 órában.

 

A járványügyi adatok szerint visszaszorulóban van a járvány, emellett közelítünk a 4,5 millió beoltotthoz Magyarországon. Ezek után szólalt meg az operatív törzs a járványügyi tudnivalókról.


Az operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott

Először Kiss Róbert ismertette a tegnapi szabályszegéseket, rendőri intézkedéseket:

  • egy üzletet bezártak, mert az üzemeltető megszegte a felelősségi körébe tartozó rendelkezéseket
  • 104 személy ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt
  • Az V. kerületben csendháborítás miatt mentek ki a rendőrök egy magánlakásba, ahol 15 külföldi bulizott. Egy norvég férfi volt a buli szervezője, amerikai, brit, izraeli, illetve norvég állampolgárok vettek részt a házibuliban.
  • 20 ezer alá csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma

Müller Cecília ezek után elmondta, hogy már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra hazánkban, 80 százalékuk meg is kapta a védőoltás legalább első adagját. A beoltottak száma 4 391 794, közülük 2 599 041 személy már a második oltását is megkapta. Elmondta, hogy az oltóanyagok folyamatosan érkeznek Magyarországra:

  • ma 64 800 adag Moderna
  • holnap 67 200 adag AstraZeneca

érkezik.

Minden lehetséges módon az a cél, hogy aki regisztrált, hozzáférhessen az oltásához. Ismertette, hogy a honvédségi oltóbuszok most a borsodi kistelepüléseket járják. Már 9 megye falvait járták be eddig, 18 ezer emberhez juthatott el így a védőoltás.

Müller elmondta, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatosan javulnak, köszönhető a beadott oltásoknak és a járványügyi intézkedéseknek. Az is jó hír, hogy háromezer alá csökkent azok száma, akit kórházban kell ápolni a koronavírus súlyos lefolyása miatt. Később hozzátette: minden adat kedvező irányba tart. Ehhez tartozik az aktív fertőzöttek csökkenése és a gyógyultak számának növekedése is.Mint elmondta, egy órája vizsgálták a NNK laboratóriumában a szennyvizeket. Müller külön kérte, hogy Budapest és az agglomeráció értékeket sűrűbben vizsgálják, mivel az elmúlt időszakban ott volt mozgás. Örömmel tájékoztatott róla, hogy Budapesten és környékén is elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Hozzátette: ezekből az adatokból úgy tűnik, a terasznyitás sem okozott többletfertőzéseket.

Fiatalok oltása

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma estig tudnak még időpontot foglalni a 16-18 év közötti fiatalok az oltásra, akiknek van érvényes regisztrációjuk. Ők sms-t is kaptak. A tisztifőorvos ma is megköszönte a fiatalok aktivitását, hiszen a regisztrált fiatalok 90 százaléka már időpontot is foglalt. A 10 százalékot figyelmeztette a határidőre: ha nincs időpontfoglalás, nincs oltás!

Kérte őket, hogy amikor oltakozni mennek (csütörtöktől jövő keddig) vigyék magukkal:

  • az igazolást az időpontfoglalásról
  • a letöltött és kitöltött, szülő által aláírt hozzájáruló nyilatkozatot
  • taj-kártyát, személyit

Hangsúlyozta: aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét, az nem veheti fel a védőoltást. Regisztrálni lehet, és miután betölti a 16-ot, utána a kampányszerű oltás után is megkaphatja majd a Pfizer-oltást.

Változik a várandós kismamák oltása

Müller bejelentette, hogy változik a várandós és szoptatós édesanyák oltásának ajánlása. A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján – közölte.Müller Cecília azt mondta, az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. Továbbra is érvényes, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák.

A terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása – ismertette Müller.

Ápolók nemzetközi napja

Ma van az ápolók nemzetközi npja, amelyet Magyarországon 1982 óta ünnepelnek, így nagy köszönet és hála illeti az egy éve tartó pandémiában helytálló ápolókat.

Mit tegyen az, aki valamilyen okból nem tudott megjelenni a második oltásán? Mit tud tenni ezután? – kérdezték a tájékoztató végén. Müller a válaszában elmondta, hogy aki nem jelent meg a lefoglalt időpontban, hívja fel az oltópontot, így rögtön tud majd új időpontot foglalni.
loading...