Kezdőlap EGÉSZSÉG Nem tudod, hogy mitől rossz a leheleted? Lehet a mandulád az oka!

Nem tudod, hogy mitől rossz a leheleted? Lehet a mandulád az oka!

A kellemetlen lehelet leggyakoribb oka a szákhigiénia hiánya, egy-egy szuvas fog, vagy valami szájüregi gyulladás. Ha látszólag minden rendben van, épek a fogaink, de mégis rossz szagok terjengenek a szánkban, a mandula is lehet a probléma forrása.

 

 

 

 

 

A torokmandula egy szőlőfürtre hasonlító mirigyszerű páros nyirokszerv, amelynek fontos szerepe van a légúti betegségek kivédésében, a kórokozók kiszűrésében. A mandula belsejében lévő mély járataiban idővel felhalmozódnak a baktériumok maradványai, a elhalt fehévérsejtek, bizonyos mennyiségű nyák, és ezek apró fehér pöttyöket képeznek. Krónikus mandulagyulladás esetén ezek a pöttyök idővel elmeszesedhetnek, így kialakul a mandulakő.

Ahhoz, hogy megállapíthassák, hogy valóban mandulakövek alakultak ki a szervekben, az orvosok rendszerint CT-, vagy röntgenvizsgálatot végeznek el. Japán kutatók azt derítették ki, hogy a lakosság közel 40-át érinti ez a mandularendellenesség, a betegség kialakulásának esélye arányosan nő az évek múlásával, tehát az idősödő emberek vannak nagyobb veszélyben.

Tünetek

  • olyan érzés, mintha valami a torkunkon akadt volna

  • kellemetlen lehelet

  • torokfájás

  • nyelési nehézségek a kő nagysága és elhelyezkedésének függvényében

  • a mandula megduzzadása, aminek következtében a fájdalom a fülek irányba is kisugárzik

  • légzési nehézségek

or__20140314142355_20

Megelőzés

A szájüreg rendszeres tisztításával, mosásával megelőzhető a mandulakő kialakulása. Naponta kétszer mossunk fogat, és a nyelvünket is súroljuk meg. Érdemes szájvizet használni, amivel gargarizálhatunk is. De készíthetünk sós vizet, az is remekül fertőtleníti a torkot, ha azzal öblögetünk. A szabad szemmel is látható, a mandula külső részén lévő fehér foltokat egy steril fültisztító pálcikával is eltávolíthatjuk, vagy ha egy jó erőset köhögünk, azzal is megszabadulhatunk a mandulánkon lévő pöttyöktől.

Szerző: tudasfaja.com

loading...