Kezdőlap EGÉSZSÉG Nem sikerül fogynod, pedig nem eszel sokat? Eláruljuk mennyit kellene enned!

Nem sikerül fogynod, pedig nem eszel sokat? Eláruljuk mennyit kellene enned!

Ha nem eszel túl sokat, sőt szinte semmit sem, a fogyás azonban valahogy mégsem akar beindulni, még annak ellenére sem, hogy egészséges életet élsz, akkor valószínűleg a mennyiséggel van a gond.

Ne aggódj, most megtudhatod miből mennyit kellene enned!

Először is fontos megjegyeznünk azt, hogy ha fogyni szeretnél, egyél inkább többször kevesebbet, mint egyszerre sokat. Ez az egész szervezeted számára hasznos tipp lesz!

Lássuk miből mekkora adagot kellene maximum fogyasztanunk a szakértők szerint!

Vörös húsok: 12 dkg-ból áll egy adag, ami egy 10 cm nagyságú húst jelent körülbelül. Ebben 162 kcal és 5,4 gramm zsír van.

Hal-félék: Halfélékből, például lazacból 125 gramm egy adag, amelyben 271 kcal és 18,8 gramm zsiradék van. Hetente legalább két adag kerüljön az asztalra. A zsíros húsú halak, mint például a lazac és a friss tonhal nagyon gazdagok hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakban, amelyek védik a szívet – ilyen halfélékből hetente egy adagot fogyassz el.

Tészta: Száraztésztából egy maréknyit, körülbelül 70 grammot számolj egy főre – főzve épp dupla ennyi lesz a súlya. 247 kcal van benne. Egy adagnyi szénhidrát egyébként körülbelül 235 kcal, ez nagyjából egy közepes krumplinak felel meg. A héjában is sok hasznos tápanyag van, így érdemes kihasználni az újkrumpliszezont. Az is jó megoldás, ha burgonya helyett időnként a tápanyagokban gazdag édesburgonyát választod.

Zöldségek: A zöldségek egy adagja körülbelül 80 gramm, ebből kell naponta ötöt megenni. A kalóriatartalom a zöldség fajtájától függ, a répa egy adagjában például 27 kcal van. A legjobb, ha olyan változatosan állítod össze a kedvenc zöldségeid listáját, amennyire csak tudod.

Gyümölcsök: ezekből is körülbelül 80 gramm egy adag, így nem feltétlenül szükséges egyszerre felfalni egy félkilós csomagot.

Édesség: A chips sem tilos, de egyszerre ne egyél többet belőle 30 grammnál, ez 153 kalóriát és 7,6 gramm zsírt tartalmaz. Kekszből sajnos csak egy darab fér egy adagba, ez is 69 kalóriát tartalmaz. Csokoládéból 30 gramm, vagyis egy tábla csoki 5 kockája a megfelelő mennyiség, ez 159 kcal és 8,9 gramm zsír.

Sajt-féle: Sajtból is elegendő egyszerre 30 gramm, ez 125 kcal-t jelent. Napi 3 adag tejtermékre van szükséged a megfelelő kalcium-ellátáshoz.

loading...