Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ne dobd el a száraz kenyeret! Tedd a növényekhez és csodát művel...

Ne dobd el a száraz kenyeret! Tedd a növényekhez és csodát művel velük!

Ételt kidobni teljesen nyilvánvalóan senki sem szeret, a kenyér viszont sajnos olyan, ami nagyon könnyen kiszárad 2-3 nap alatt, olyankor meg már kevesen akarjuk megenni…

Legfeljebb pirítósnak jó ilyenkor, de mégis inkább frisset veszünk belőle, ha tehetjük. Akkor mégis mi legyen a maradék száraz kenyérrel? Ne dobd ki, ne pazarolj, inkább fogadd meg a következő tíz tanácsot, és lehelj új életet az öregecske kenyérdarabba!

1. Frissítsd fel!

Dobd egy papírzacskóba a megszáradt kenyeret, és 180 fokos sütőben melegítsd át három percig. Puhán találkozol vele újra!

2. Használd főzéshez!

Annyi étel van, amihez tökéletes a megszáradt kenyér! Ilyen lehet: bruschetta, panzanella (kenyérsaláta), francia hagymaleves, pirítós, fasírt…

3. Fagyra vele!

Tedd jégre a kenyeret, ha látod, hogy már biztosan nem fog elfogyni a következő napokon!

4. Morzsának

Süsd egy darabig a sütőd legalacsonyabb fokozatán, amíg enyhén aranybarna nem lesz, majd aprítóba téve szedd miszlikbe a kenyeret. Utána még egy kevés sütés neki, és voilá! Kész a fél évig eltartható házi kenyérmorzsád!

5. Krutonnak? Persze!

Nagyon kevés olajon egy tepsire terítve pirítsd aranybarnára a kenyérkockákat! Mehetnek mellé fűszerek is! Egy hónapig eláll száraz, hűvös helyen.

6. Krémlevesekhez

Persze! Egyrészt megszívják magukat a szeletkék, másrészt tartalmasabbá teszik a levest.

7. Mindig friss zöldségek

A megszáradt kenyér a hűtő alsó rekeszébe helyezve magába szívja a fölösleges nedvességet, és segít frissen tartani a zöldségeket.

8. Mártogass!

A megszáradt kenyér tökéletes mártogatósokhoz is esti dumálások, filmezések alkalmával – pirítsd meg, próbáld ki!

9. Növényeknek?

Igen, az a helyzet, hogy jót tesz a növények talajának is a benne lévő tápanyagnak és nedvességnek köszönhetően.

10. A kutya is szeretni fogja!

Készíts a kedvencnek nasit: 8 deka kenyérmorzsa, 35 deka teljes kiőrlésű liszt, kb. 1 dl víz – összegyúr, kinyújt, formával szaggat. 160 fokon kb. 40 percig kell sütni.

forrás:nosalty.hu

loading...