Kezdőlap RECEPTEK Nagymamám igazi hájas tésztája, aminek az íze örökre a szádban marad! Jelentkezzen,...

Nagymamám igazi hájas tésztája, aminek az íze örökre a szádban marad! Jelentkezzen, aki szereti!

Ha egy igazi hájas tésztára vágysz, akkor készítsd el ezt a jól bevált nagymama receptet, ami annyira finom és ízletes, hogy örökre a szádban marad majd az íze!

Hozzávalók:

  • 1,20 dkg liszt
  • 80 dkg darált háj
  • 3 dkg só
  • 1 dl vörös bor
  • 3 tojás
  • 8 dl víz

A töltelékhez darált diót, mákot és sűrű lekvárt is használhatunk!

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. (A darált háj helyett természetesen margarint is használhatunk.)

A tészta lelke a hajtogatás. A tésztát a sodort tésztához hasonlóan feltekertjük (mint egy beiglit). A tekercset a nyújtófával kissé ellapogatjuk, majd félbehajtjuk (az egyik felét ráhajtjuk a másikra). Összenyomjuk és a nyújtófával téglalap formára nyújtjuk. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani.
A 2-3 mm vastag tésztát először hosszában hajtjuk három rétegre (a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt), végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtjuk. Letakarjuk és 40-45 percig hagyjuk pihenni.
Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következik. A nyújtófával megütögetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, először hosszában, majd vízszintesen hajtogatjuk.
Ezután újabb 45 percig pihentetjük, ismét megütögetjük, kinyújtjuk és hajtogatjuk.

Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm széles négyzetekre vágjuk. Tetszés szerinti lekvárral (a lényeg, hogy sűrű legyen) megtöltjük, és sütés előtt tojással megkenjük a tetejét. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.

Hajtogatás után a tészta folpackba csavarva a hűtőben eltehető másnapra. Másnap szobahőmérsékletűre kell felengedni, ismét megütögetni és hajtogatni, utána ki lehet nyújtani.

loading...