Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy Feró nem bírta tovább, annyi hosszú év után most kitálalt a...

Nagy Feró nem bírta tovább, annyi hosszú év után most kitálalt a Bikini slágereiről!

Ezt nem tudom másképp mondani, Mielőtt elmegyek, Fagyi, Megüssem vagy ne üssem, Nehéz a dolga a katonának. Ez csak néhány dal a Bikini zenekar legnagyobb slágerei közül. Bár a dalok a kiváló énekes, D. Nagy Lajos (68) hangján lettek legendásak, csak kevesen tudják, hogy ezeket a Bikini legelső frontembere, Nagy Feró (73) írta.

Az első, úgynevezett ős-Bikinit ugyanis 1982-ben Németh Alajos (62) és Feró alapították, s kezdetben punkrockot játszottak. 1985-ben aztán Feró távozott, mert elege lett abból, hogy négyfelé oszlik a jogdíj, pedig csak ketten dolgoztak Lojzival a dalokon.

– Elegem lett, közöltem, hogy ez így nem mehet tovább. Erre a zenekar egyik tagja azt mondta, majd ők megírják a szövegeket, ha ez a rendszer nekem nem tetszik. Erre én halálosan megsértődtem, és közöltem, soha többé nem írok nekik egy sort sem – kezdett bele a nosztalgiázásba Nagy Feró, akit egy évvel később, már a D. Nagy Lajos fémjelezte időszakban megkerestek, hogy mégis kellene a segítsége.

– Beadtak egy nagylemezt a gyárba, de azt visszadobták. Közöltem, 100 ezer forintért segítek. Akkor az egy vagyon volt, negyvenezer forintba került például egy Trabant. Soha nem hittem volna, hogy a hanglemezgyár kifizeti, de megtették – nevetett Feró, aki a Bikininek írt dalok ellenére egészen mostanáig nem lépett fel a tagokkal.

– 35 éve nem voltunk együtt. Persze, bulikban találkoztunk, de az ős-Bikini – mint zenekar – nem létezett. Aztán felkértek minket a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozatban egy fellépésre, és belementem. Igaz, először vacilláltam, hogy megér-e ez az egész 15 próbát, hiszen ezt úgy kellett összerakni, hogy aki most megnéz minket, azt érezze, hogy tényleg mi voltunk a legjobbak – árulta el az énekes, akihez az ős-Bikini első két albuma köthető, az 1983-as Hova lett, illetve az 1984-es XX. századi híradó.

Nyugodt banda volt

A Bikini korántsem volt olyan balhés zenekar, mint Nagy Feró másik együttese, a Beatrice. Legalábbis az tény, hogy az ős-Bikini megúszta a színpadi tiltásokat. A Hova lett egyik dalának szövegét azonban nem engedélyezték, amely így szólt: „Ahogy öregszem, úgy leszek egyre szenilisebb, irigy és rosszindulatú / A nagy dolgok tényleg úgy történnek, ahogy a történelemkönyvek megírják, csakhogy én teljesen máshogy érzem / Nem vagyok beavatva semmibe.”- olvasható a blikk.hu-n.

loading...