Kezdőlap AKTUÁLIS Müller Cecília nagy bejelentése, amiről eddig senki sem tudott

Müller Cecília nagy bejelentése, amiről eddig senki sem tudott

Az elmúlt 24 órában 1219 új fertőzöttet regisztráltak, A hivatalos adatok szerint 106-an haltak meg koronavírusban vagy annak szövődményeiben

 

Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Illegális bulik a hétvégén

Gál Kristóf az ORFK szóvivője elsőként elmondta, hogy védettségi igazolvány hamísítása bűncselekménynek számít! A hétvégén egy V. kerületi pincehelyiségben házibulit tartottak, a szervezőt és a 21 vendéget találtak, 4 személy drogtesztje lett pozitív. Emellett egy XIII. kerületi alagsori lakásban is zenés rendezvényt tartottak, ott egy szervezőt és 13 vendéget találtak, itt egy ember drogtesztje lett pozitív.

Járványhelyzet

Müller Cecília elmondta, hogy a mai napra 4 073 149 fő vette fel az első oltását, a második adagot már 2 077 160 fő kapta meg. Ez lehetővé tette Magyarországon, hogy a járványügyi adatok folyamatosan, immáron tendenciózusan javuljanak – mondta, majd ismertette az elmúlt 24 óra adatait. Fontos, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken.

Ezek ellenére kiemelte, hogy a járvány továbbra is zajlik, a javuló járványügyi adatok ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mik azok a tényezők, amik ezeket a kedvező fordulatot hozták: ezek a járványügyi védelmi intézkedések és a még fontosabb: az oltások nagyszámú felvétele.Ezután a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban Müller Cecília elmondta: ha valaki nem kapta kézhez az igazolványát, ügyfélkapunk keresztül érdeklődhetnek erről, illetve személyesen a kormányablakokban is lehet érdeklődni. Utána tudnak nézni annak, hol akadt el esetleg a védettségi igazolvány kiadása. Az elhunytak családjának részvétét nyilvánította a tisztifőorvos, majd hozzá tette, hogy a “koronavírus nem tűnt el, továbbra is itt van közöttünk, ezért figyeljünk egymásra és tegyük védetté magunkat a lehető legnagyobb számban.”

Vakcinagazdálkodás

Elmondta, hogy, hogy a második körös oltásokra is tartalékolni kell, a második adag felvételét nem szabad elhanyagolni, ennek birtokában garantálják a gyártók a védelmi fokozatot, amit az oltóanyag alkalmazási feltételeiben leírnak.

Holnap 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik (egy része a második körös oltásokra). Például a pedagógusok kapnak belőle második oltást, akiket három kampányban immunizálták, sms-t is küldenek nekik erről.

Müller tájékoztatott, hogy az érettségi felügyelő tanárokat szombaton hívják a második oltásra, függetlenül attól, hogy az első oltás időpontjában hétköznap oltották őket. Pfizetrrel oltják másodszorra is őket, az alkalmazási előírat szerint.

A továbbiakban a Janssen-vakcinát is használják már, az oltóbuszokon fognak ezzel oltani. Az alkalmazása egyszerű, mert egydózisú.

Védettségi igazolványA tisztifőorvos ezután a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos kérdéskörökre tért ki. Elmondta, hogy nagyon sok kérdés érkezik hozzájuk ezzel kapcsolatban. Ha valaki nem kapta kézhez az igazolványát, ügyfélkapunk keresztül érdeklődhetnek erről, illetve személyesen a kormányablakokban is lehet érdeklődni időpontfoglalás nélkül, az ügyintézők is utána tudnak nézni annak, hol akadt el a kiadás, ők segítenek. Azt ne várják, hogy ott egyből megkapják, de így megoldódhat a probléma.

6-18 év közötti fiatalok oltása

Május 10 utáni héten megkezdik a 16-18 év közötti fiatalok oltását, amire regisztrálhatnak már. Arra kérte a fiatalokat, hogy jelentkezzenek az oltásra, hiszen számos szolgáltatást csak a védettségi igazolvánnyal tudnak majd csak igénybe venni, emellett az ő védettségük is nagyon fontos – fogalmazott Müller.

A szennyvízadatok

A szennyvízadatokban látható a vírus örökítőanyag-koncentrációjának csökkenése. Ez már korábban megtörtént, most stagnálás van. Budapesten, Debrecenben és Szolnokon nagyon enyhe emelkedést mértek az előző héthez képest. Győrben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán enyhe csökkenés látható. Tehát összességében azt tapasztalják, hogy a csökkenés megállt és jelenleg stagnál az elmúlt héthez képest.

Jön a 12-15 évesek oltása, a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak

Müller bejelentette, holnaptól megnyílik a lehetőség a TAJ-szám nélküli Magyarországon élő külföldiek számára is, ez egy újabb lépés előre járványügyi szempontból, hiszen a külföldi társaink itt élnek Maghyarországon velünk együtt, ezért járványügyi szempontból éppen ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok.“A vírus nem válogat, elértünk ahhoz a kedvező időponthoz, hogy bőségesen van vakcinánk, holnaptól ők is regisztrálhatnak.” – mondta.

Emellett várhatóan a 16-18 év alatti fiatalok után a későbbiekben elérhetők lesznek a vakcinák a 12-15 év közötti korosztálynak is, hiszen engedélyeztetik a Pfizer erre a korosztályra, már benyújtották az EMA-hoz is a kérelmet.

Nyunyókát vihetnek az oviba a gyerekek

Müller Cecíliát sok szülő kereste meg tavasszal az óvoda-bölcsőde látogatás miatt. Akkor kérték, hogy saját játékot nem vigyenek be az intézménybe, hiszen akkor még bizonytalan volt a járványhelyzet. “Ugyanakkor tudjuk, hogy a pici gyermekek kötődnek a személyes tárgyakhoz, amit jellemzően alváshoz használnak, legyen ez kis plüss állatka, pelenka vagy akár nyunyóka is.” – mondta a tisztifőorvos. A szülőket megkérte, hogy gondoskodjanak ennek rendszeres tisztításáról, és örömmel bejelentette, hogy már semmi akadálya nincs, hogy ezeket már az intézményekbe bevigyék.

Gál Kristóf is nehezen tudott megszólalni a bejelentés után. “Lehet, hogy egy évet is kellett a gyerekeknek erre a bejelentésre várni, nekik ez biztosan fontos volt” – mondta zavarában.loading...