Kezdőlap AKTUÁLIS Most kaptuk a figyelmeztetést! Vérzéses láz fenyegethet itthon

Most kaptuk a figyelmeztetést! Vérzéses láz fenyegethet itthon

Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy milyen éghajlatváltozást jósolnak a Föld egyes országainak a svájci Crowther Lab szakemberei 2050-re. A lefestett kép nem túl fényes, miszerint az északabbra fekvő országok a délebbiek klímáját öröklik majd meg.

Kétséget kizáróan állíthatjuk, hogy az időjárás változását évről évre a saját bőrünkön tapasztaljuk, így nem sok kétségünk támad a fenti eredményt illetően. A telek egyre enyhébbek, a nyarak pedig egyre melegebbek.

A klímaeltolódás negatív hatásai között azonban nem csak a meleg idővel való megküzdés szerepel, hanem az adott lakosság számára ismeretlen fertőző betegségekkel való esetenkénti első találkozás is.

A Magyarországon évről évre tapasztalható egyre melegebb időjárás nagyon is kedvező életfeltételeket teremt a súlyos fertőző betegségeket hordozó élősködők számára. A szúnyogok és kullancsok elterjedése, szaporodási ciklusa és egyedsűrűsége megváltozott, ráadásul számunkra idegen, egzotikus fajok is megjelentek.

Komoly a fenyegetettség

A már itt élő és az újonnan érkező fajok is képesek olyan fertőző betegségek terjesztésére, mint a malária, a Nyugat-nílusi láz, az Usutu-vírus vagy a Chikungunya-vírus, azonban a Zika-vírus, a Dengue láz és a sárgaláz vírusának megjelenése sem kizárt.

A kullancsok által terjesztett, már meglévő betegségek, mint a Lyme-kór vagy a kullancs encephalitis mellett, felütheti a fejét új kullancsfajok által behozott Krími-kongói vérzéses láz is. Ilyen potenciális terjesztő fajt már találtak hazánkban.

A fertőzések nem csak minket, embereket, de az állatokat is megtámadhatják. Emellett pedig a legfőbb aggodalomra az ad okot, hogy a betegségek lefolyása – lévén, hogy a mi immunrendszerünk számára ezek a betegségek ismeretlenek – sokkal súlyosabb is lehet az átlagnál.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...