Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Szigorítások jöhetnek a maszkviselésben? Íme a friss részletek!

MOST ÉRKEZETT! Szigorítások jöhetnek a maszkviselésben? Íme a friss részletek!

Pont egy éve jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy koronavírusos betegeket találtak Magyarországon – azóta több, mint 15 ezren haltak bele a koronavírusba, és minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat jelentettek be az egyéves évfordulón.

 

 

Mi vár ránk az elkövetkező hetekben? Kell FFP2 maszk? Megjavíthatják a bojlerem? Összeszedtük, amit tudni lehet az intézkedésekről.

Az elmúlt napokban rakétaszerűen növekedésnek indult az új fertőzések száma, ma drámai adatokat jelentettek be, idén még nem haltak meg annyian, mint tegnap – és mindez történt úgy, hogy a novemberben bevezetett korlátozások még érvényben vannak. Így valóban nem sok mozgástere maradt a kormánynak, hogy elkerülje a katasztrófát és az egészségügy összeomlását – ez indokolja a minden eddiginél szigorúbb zárlatot. De mi is lesz velünk az elkövetkező hetekben? Próbálunk választ találni a kérdésekre addig is, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelennek a részletes szabályok – erre várhatóan ma késő este kerül majd sor.

1., Mi lesz most az iskolákkal? Mikortól és meddig nem mehetnek suliba a gyerekek?

A kormány úgy döntött, hogy április 7-éig, azaz a tavaszi szünet végéig az általános iskolákban is áttérnek a digitális oktatásra. Ez azt jelenti, hogy a diákok sem mehetnek be az intézményekbe. Az óvodásoknak ugyancsak otthon kell maradniuk. Hogy ez pontosan mikortól lesz érvényes, arról nem beszélt sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, de valószínűsíthető, hogy egyéb tájékoztatás híján hétfőtől. Már csak azért is, mert ha a közlönyben éjszaka bármi meg is jelenik, aligha várható el, hogy ehhez néhány óra alatt bárki is érdemben alkalmazkodni tudjon.

2., És mi a helyzet a gimnazistákkal, egyetemistákkal?

Itt nincs változás, marad a digitális oktatás.

3., Valóban szükséges lesz-e FFP2-es maszkokat hordani?
Erről nem volt szó mindeddig, ám arról igen, hogy a maszkhasználat mindenhol, így szabadtéren is kötelező lesz. Az FFP2-es védelmi szintű maszkok előírása amúgy nem példa nélküli, Ausztriában és Szolvákiában például ezek viselése kötelező zárt helyeken.

4., Meddig mehetünk a fodrászhoz, kozmetikushoz?

Az elkövetkező három napban még igen, de hétfőtől valamennyi szolgáltatónak le kell állnia két hétre, így nekik is. A Blikknek jelezte már olvasója, hogy nagy roham várható, sok szolgáltatónál már beteltek az időpontok a teljes zárlat hírére. Sokan ugyanis szeretnék még megcsináltatni frizurájukat, ápoltatni magukat addig, míg lehetséges. A kérdés azonban az: vajon tényleg érdemes magunkat fertőzésnek kitenni ezekben a napokban?

5., Mindjárt itt a nőnap, honnan veszek majd virágot?

Ha előre nem gondoskodik róla, valószínűleg sehonnan, a virágboltok sem lehetnek majd nyitva hétfőtől.

6., Jó, de akkor mi lehet nyitva? Érdemes bespájzolnom?

Megrohamozni alapvető élelmiszerért, higiéniai cikkekért a boltokat nem érdemes, hiszen az élelmiszerboltok, drogériák, patikák nyitva lehetnek. A jelenlegi korlátozásokkal ugyancsak nyitva maradhatnak a benzinkutak, így tankolni is szabadon lehet majd. Arról nincs tudomásunk, a nyitvatartási időt szűkítik-e: a boltok most este hétig maradhatnak nyitva.

7., És dolgozni mehetek-e?

Igen, munkába járni lehet, de Gulyás Gergely arra szólította fel a munkaadókat és a munkavállalókat, hogy aki csak tud, dolgozzon otthonról, különösen a kisgyerekesek.

8., És mi lesz például az építőiparral, ők honnan szerzik be az építőanyagot, ha minden zárva lesz?

Ez jó kérdés, az építőanyag nem tartozik abba a körbe, melyet a nyitva maradó üzletekből be lehet szerezni. Így tehát hacsak a zárt kapus kiszolgálást nem teszik lehetővé, a válasz az, hogy besétálva az üzletbe sehogy. Azt nem tudni, hogy a házhoz szállításra milyen szabályok vonatkoznak majd, de az eddigi tapasztalatok alapján azt nem korlátozták a korábbi járványhullám idején sem.


9., Mi lesz velem, ha elromlik a bojlerem, vagy a fűtésem? Eljöhet bárki megjavítani?

Ezt nem tudni a jelenlegi szabályok alapján, de ha szolgáltatásnak tekintjük a szerelők, szervizesek munkáját, akkor a válasz az, hogy a totális zárlat első két hete alatt nem javíttathat ilyesmit senki. Erről továbbiakat nem tudunk, lehet, hogy lesznek kivételek, várjuk a részletes szabályokat. Új eszközök, gépek házhozszállítással minden bizonnyal beszerezhetőek maradnak.

10., Magánorvoshoz mehetek-e? És edzeni?

A magán-egészségügyi szolgáltatók működhetnek, orvoshoz tehát ide is lehet menni. Az edzőtermeknek be kell zárniuk.

11., Kisvállalkozó szolgáltató vagyok, mi lesz most velem, kapok-e segítséget?

A kormány azt ígérte, hogy a bértámogatásokat minden, most bezárásra kötelezett szektorra kiterjesztik majd. Az eddigi tapasztalatok alapján persze kérdés, hogy ez mennyi lesz és mikor érkezik meg az a bizonyos segítség, továbbá milyen feltételekkel folyósítják majd.

12., Mi lesz a bankokkal? A kaszinók nyitva maradnak? Tudok dohányárut venni hétfőtől?


Gulyás Gergely délelőtti a szolgáltatók bezárására vonatkozó bejelentéséből nem derült ki pontosan, hogy mi lesz a bankfiókok, kaszinók, dohányboltok sorsa hétfőtől. Holnap derülnek ki a részletszabályok, de a Kormányzati Tájékoztatási Központ ezt a kérdést már ma tisztázta: a szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak – írták közleményükben.

 

 

loading...