Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett! Orbán Viktor mindenkit érintő bejelentése: 13. havi nyugdíj, bérek egy...

Most érkezett! Orbán Viktor mindenkit érintő bejelentése: 13. havi nyugdíj, bérek egy részének átvállalása

Orbán Viktor ma délben ismertette a kormány gazdaságvédelmi akciótervét.

 

A bejelentést itt videón is megnézheti:

A miniszterelnök bejelentései:

Már éppen egyenesbe jöttünk, mikor a járvány tönkretett mindent. A helyzet igazságtalan, de meg kell küzdenünk vele, nem lehet beletörődni. Egyszerre kell menteni az életet és gondoskodni a jövőről.

Most olyan intézkedéseket kell tenni, ami átvezet minket a nehéz szakaszon. Három ütemben hajtjuk végre az akciótervet.

Az első ütemen túl vagyunk, a hiteltörlesztés felfüggesztése, járulékok felfüggesztése, a katások segítése.Ma elindul a második szakasz, mely a nemzeti össztermék 18-20 százalékát csoportosítja át. A 2020-as költségvetéstől el kell térnünk. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeljük.

Öt program indul, számos alprogrammal

Minden program egy-egy alprogramját emelte ki Orbán Viktor:

1.: Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a korány készen áll, hogy a munkaadóktól átvállalják a bérköltségek egy részét.

2.: Munkahelyteremtés: 450 milliárdos támogatás beruházásokra3.:Kiemelt ágazatok: Turizmus, egészségipar, élelmiszeripar építőipar, logisztika közlekedés, film és kreatív ipar újraindítása

4.: Vállalatok finanszírozása: kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több, mint 2000 milliárd forint értékben

5.: Család és nyugdíjasvédelem: visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat, 4 részletben: 2021 februárjában egy heti plusz nyugdíjat kapnak, ez lesz a következő években is.

Most a munkahelyeket kell védeni, de nem feledkezhetünk meg a nyugdíjasokról, szüleinkről, nagyszüleinkről – mondta Orbán Viktor, aki bemutatta a minisztereket, akiket az akcióterv végrehajtásával megbízott.

Palkovics miniszter fogja koordinálni az egész programot. Mager Andrea az állami vállaltokat fogja lendületbe hozni. Varga Mihály fogja biztosítani a forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet.

“Nehéz idők előtt állunk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra!” – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök.

loading...