Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett! 200 ezer beteg szedi Magyarországon a szennyezett vérnyomáscsökkentőt! Itt a...

Most érkezett! 200 ezer beteg szedi Magyarországon a szennyezett vérnyomáscsökkentőt! Itt a lista a szennyezett gyógyszerekről:

Szennyezett vérnyomáscsökkentőket vontak ki a forgalomból: hazánkban 200 ezer beteg érintett! Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június végétől felfüggesztette, mától pedig kivonta a forgalomból az érintett gyógyszereket. A készítmények még egy hónapig szedhetők.

 

– Rendkívül gyorsan kellett reagálni, mert hazánkban körülbelül 200 ezer beteget érint a probléma, a gyógyszerek 3/4 része pedig szennyezett. A készítménnyel kezelt betegeknek egy hónapon belül meg kell tenniük a szükséges átállást hasonló hatóanyagú gyógyszerek szedésével. Az erről szóló tájékoztatást minden háziorvos, belgyógyász, kardiólogus megkapta, számos hírlevelet, s szakmai bejegyzést tettünk közzé a napokban.

A betegeknek folyamatos kontroll vizsgálat mellett kell átálniuk más típusú gyógyszerre – hangzott el a sajtótájékozatón Prof. dr. Merkely Bélától, a Szakmai Kollégium, Kardiológia Tagozatának tagozatvezetőjétől, a Semmelweis Egyetem rektorától. A kínai hatóanyaggyártó által előállított készítmény forgalmazását felfüggesztették azonnali hatállyal még Írországban, Spanyolországban, Angliában, Franciaországban és Olaszországban.

A gyógyszer azonnali abbahagyása nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése – tette hozzá Merkely Béla.

A felfüggesztett készítmények listáját itt nézheik meg az OGYÉI oldalán.

loading...