Kezdőlap EGÉSZSÉG Mondj búcsút a cukornak, használj természetes édesítőszereket!

Mondj búcsút a cukornak, használj természetes édesítőszereket!

A kukoricalisztből készült kásás ételt, a puliszkát sokan kedvelik, mivel könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász közmondás szerint, aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. Valószínűleg kevesebben tudják azonban, hogy a puliszka megfázásra, epekövek kezelésére is jó, nagyböjt idején ideális választás, hisz egészséges hatásai miatt a bélrendszer barátjaként tekintenek rá a szakemberek.

 

 

A legtöbb ember tisztában van a cukornak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival, ennek ellenére még mindig kevés azoknak a száma, akik tudatosan igyekeznek csökkenteni a napi cukorbevitelt. A napi ajánlott cukormennyiség 50 milligramm/nap, ennek ellenére az elmúlt században ez a mennyiség a duplájára nőtt, köszönhetően annak, hogy az élelmiszerek nagy többsége – az üdítőktől a ketchupig – tartalmazza ezt a szénhidrátot. Ha nem is tudjuk teljesen száműzni a cukrot az étrendünkből, azért akad néhány alternatíva, hogy csökkentsük a napi menyiséget, például használjunk természetes édesítőket.

Méz

Kiváló cukorhelyettesítő, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos antioxidánsokat tartalmaz, és fertőtlenítő hatása is van. Kutatások igazolják, hogy akik naponta legalább 10 teáskanál mézet elfogyasztanak, azok esetében 3,3 százalékkal csökken a koleszterinszint. Ha süteményt készítünk, 200 gramm cukor helyett háromnegyed üveg mézt használjunk, és alacsonyabb hőfokon süssünk.

 

Juharszirup

Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és gazdag ásványokban. Főleg a mangán- és cinktartalma magas. Vásárláskor azonban figyeljünk arra, hogy az olcsó, ún. juharszirup aromák fruktózt, cukrot és egyéb mesterséges édesítőket tartalmaznak, és csupán összetevőjük 3 százaléka eredeti juharszirup.

Agave nektár

Nagyon erős édesítőszer, 50 százalékkal több kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Ez azonban senkit se ijesszen el a használatától, hisz ha úgy döntenek, hogy a cukor ellenében használják, annyival kevesebb mennyiségre van szükség belőle. Nagy mennyiségben cukorbetegséget okozhat.

Stevia szirup:

100 százalékban természetes édesítőszer, és 200-300-szór édesebb a cukornál, ám a cukorral ellentétben nem bolygatja meg a vércukorszintet, így a cukorbetegség sem alakulhat ki. Mivel nagyon erős édesítőszerről van szó, használat előtt ajánlott kísérletezni, hogy milyen mennyiséget érdemes a különböző készítményekhez adni.

Melasz

A legegészségesebb természetes édesítőszer, rendkívül gazdag a vastartalma. Egy kanál melasz a napi vasbevitel 15 százalékát fedezi. E mellett B6-vitamint, magnéziumot, kalciumot és számos egyéb antioxidánst tartalmaz, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetre.

Fontos tudni, hogy ugyan a természetes édesítőszerek hasznosak a szervezetre nézve, ám magas kalóriatartalmuk miatt nem ajánlott azoknak, akik fogyókúráznak. A természetes édesítőszerek valódi előnye, hogy nem mérgező jellegűek, szemben a cukorral, ami a létfontosságú szervekre, beleértve az agyra is negatív hatást gyakorol.

forrás:filantropikum.com

loading...