Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Mi az a Shangri-La diéta?

Mi az a Shangri-La diéta?

Fogyni olajjal és cukros vízzel? – Mi az a Shangri-la diéta? Nem átlagos diétáról van szó: nem étrend-változtatás és nem is kalóriaszámolgatás a lényege. De akkor mi a Shangri-la diéta alapja?A Shangri-la diéta nem szokványos értelemben vett fogyókúra. Nem várja el egy bizonyos étrend követését vagy azt, hogy a tápértéket, a kalóriabe-vitelt figyeljük.

A Shangri-la diétáról szóló, 2006-ban publikált kötet sokkal inkább az emberi étvágy pszichológiájának elmélete, mint egy diétás könyv. Szerzője arra igyekszik rávilágítani, hogy az emberek azért híznak, mert erős az összefüggés az élelmiszer és az íz között, amely megtartja az étvágyat, és az ember több és több kalóriaforrást igényel, csak az íz érzése kedvéért. Ha valaki meg tudja törni ezt az összekapcsolódást, fogyhat, mert nem érzi olyan gyakran és intenzíven éhesnek magát.

A Shangri-la diéta kötet több módszert is kínál ahhoz, hogy az összekapcsolódást meg lehessen törni. Ezzel egy életre megtanuljuk csökkenteni a kalória-bevitelt, viszonylag kevés érzelmi és fizikai stressz mellett. Ahogyan az egyik újság fogalmazott, „úgy tűnik, a szerző gondolatai szerint mindent megehetünk, amit akarunk, de nem fogjuk igazán akarni.”

A diéta jelentős vitát generált megjelenése óta – nemcsak az étvágyról kialakított elmélet és a súlykontroll tekintetében, de a diéta-szakértők és klinikai vizsgálatok szempontjából is, amelyek új étrendek kialakításán fáradoznak.

Honnan ered a Shangri-la név?

A Shangri-la diéta neve egyébként egy regényből származik. A Lost Horizon című, 1933-as James Hilton-mű egy misztikus paradicsomról szól, melynek neve Shangri-la: valahol a Himalájában bújik meg, elrejtve az emberi szem elől. A Shangri-la szót később az angol nyelv az utópia szinonimájaként használta, vagy Édenkertként – utóbbi szerepelt Frank Capra mozifilmjében 1937-ben, melynek alapját Hilton regénye szolgáltatta.

Seth Roberts, a Shangri-la diéta könyv szerzője azért választotta ezt a nevet a diétának, mertszerinte a földi paradicsommal köthető össze. Egy 2005-ös interjúban azt mondta, az emberek békés viszonyt alakítanak ki majd az élelmiszerekkel, mintha csak Shangri-lában lennének, ezen a békés, szép helyen. „A diéta lecsökkenti vagy meg is szünteti az élelmiszer-fogyasztási kényszert, így az evést a főétkezések között és a késő esti nassolást. Shangri-la ideális hely volt – a róla elnevezett diéta pedig ideális diéta” – fogalmazott Roberts.

A Shangri-la diéta szabályai

A Shangri-la diéta szabályok igen egyértelműek és jellegzetesek. Az étrend jelenlegi formájában előírja, hogy a diétázó egy kis mennyiségű cukros vizet vagy édeskés olajat (extra light olíva olaj, repceolaj vagy erősen finomított dióolaj) fogyasszon napi két-három alkalommal, legalább egy órával azelőtt vagy egy órával az után, hogy valami ízletes dolog érte a száját (beleértve a fogkrémet is). Seth Roberts 1 vagy 2 evőkanál olaj elfogyasztását javasolja naponta, amely 120-240 kalóriával lát el bennünket. A cukros keveréket maga is használta, amikor lefogyott: ez nagyjából 6 evőkanálnyi fruktózból állt (kb. 275 kalória), melyet egy liter vízzel higított.

Roberts véleménye szerint az olaj vagy a cukros víz kalóriát juttat a diétázó szervezetébe – tápanyag-gazdag, de íz nélküli dolgot, vagyis ezzel megtöri a tanult összefüggést az íz és a kalória között. Hatása az, hogy megvicceljük szervezetünket, elnyomjuk az étvágyat, és a súly csökkenni kezd éhségérzet nélkül. Seth Roberts azt javasolja, az olajat vagy cukros vizet reggel és lefekvés előtt mindenképp alkalmazzuk, de bátran lehet kísérletezni, és akkor bevenni az adagokat, amikor az nekünk a legjobb.

A diétázónak egyéb változtatásokat nem kell megtennie az élelmiszerekkel kapcsolatban, amelyeket kedvel. Roberts azonban ajánl néhány módszert, mellyel a Shangri-la diéta követői csökkenthetik étvágyukat a későbbiekben is.

Kerüljük az ételekről szóló hirdetéseket, a főzőműsorokat a tévében, és minden vizuális stimulációnak számító dolgot, mely az evéshez kapcsolódik. Az élelmiszerek képeinek látványa köztudottan növeli az étvágyat. Alacsony glikémiás indexű ételeket válasszunk. A GI olyan mérési rendszer, mely értékeli a szénhidrátok hatását a vércukorszintre – bizonyos élelmiszerekben – két órával evés után. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek hosszabb ideig kielégítenek bennünket, mert nem növelik a vércukorszintet olyan gyorsan, mint a magas glikémiás indexel bírók. Együnk olyan élelmiszereket, amelyeknek nincs igazán jellegzetes íze – sushi, főtt rizs, tojás fehérje, stb.), hogy segítsük az „íz=kalória” összekapcsolódás megtörését. Az „őrült fűszerezés” is jó módszer – Roberts szerint a 10-20 fűszerrel ízesítjük ételünket, eredeti íze gyakorlatilag felismerhetetlen lesz.

A szakember egyébként állítja, hogy súlyát 2007 óta tartja – 68 kilós -, azzal, hogy napi egyszer eszik egy 900 kalóriás ételt, 150 kalóriát pedig vízben oldott gyümölcscukorból szerez be, és 2 darab gyümölcsöt eszik (mindkettő nagyjából 75 kalória).

A Shangri-la diéta előnyei

Bizonyítékok vannak rá, hogy a Shangri-la diéta valóban segített embereknek jelentős súlyveszteséget elérni és meg is tartani soványabb külsejüket. Roberts, aki 18 kilót adott le és azóta is tartja súlyát, weboldalt is fenntart annak érdekében, hogy az étrend követői megoszthassák egymással tapasztalataikat.

forrás:napidoktor.hu

loading...