Kezdőlap EGÉSZSÉG Mi a teendő hajhullás ellen?

Mi a teendő hajhullás ellen?

Rettegsz a hajhullástól? Ne aggódj, pár szál még nem kóros veszteség. S ha időben kikezeled, tincseid még szebbek is lehetnek, mint előtte. Hogyan is?

Hajhullásra akkor kell gyanakodnod, ha naponta 40-60 hajszálat vagy ennél többet veszítesz. (Ha ennél kevesebb hullik ki, ne aggódj, teljesen természetes jelenséggel állsz szemben.) A kóros mennyiség megállapítása azonban nem túl egyszerű feladat. A legjobb megoldás, ha puha, lehetőleg eredeti szőrből készült fésűvel simítod át reggel és este is a hajad. Ha azt tapasztalod, hogy napról-napra egyre több hajszál marad a fésűn, ideje megkeresni az okokat!

Csak semmi stresszA hajhullás leggyakoribb oka a stressz. Még ha sokat is aggódsz munkahelyed, munkád vagy csak úgy éppen akármi miatt, szánj időt naponta egy kis lazításra. Jógázz, meditálj vagy sportolj valamit, ami elűzi a gondokat. Szintén jól jöhet egy kis munka utáni ejtőzés a barátokkal: egy könnyed csevej a kedvenc helyeteken egy hűsítő nyári koktél mellett, mozizás, tánc vagy bármi, ami feldob.Elő a vitaminokkal!

A feszített életvitel után a második legnagyobb probléma, ami a haj elveszítéséhez vezet: a vitamin- és nyomelemhiány. Ez eredhet valamilyen betegség, vagy gyógyszeres kezelés utóhatásából, a szervezetben lappangó gyulladásból (akár egy rossz fog miatt is), ami mind-mind vitaminhiányos állapothoz vezet. Mindezek felkutatására és megfelelő orvoslására szakember szükséges, ezért ha ezek valamelyikére jó eséllyel gyanakodsz, azonnal fordulj orvoshoz!

DE! A hajhullás legdurvább okozója, ami főleg a szebbik nem képviselőit érinti igazán, az a kemény, mindent megvonó diéta vagy éppen állandó fogyókúrázási mánia.Ilyenkor ugyanis a szervezet elveszíti a haj hagymáinak növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen vitaminokat: A-vitamin, vas- vagy cinkhiány léphet fel. Első lépésként tehát jó, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, de mentő lehet egy doboz általános multivitamin, illetve speciális hajerősítő kapszula-kúra is.
A természet ereje

A nők többsége a szülés utáni időszakban is rengeteg hajszálat veszíthet el, ez azonban nem a stressztől, hanem a terhesség miatt kialakult hormonális változástól van. Ennek hatására ugyanis felborul a hajnövekedés természetes ciklusa: minden hajszál, ami normális esetben kihullana, ilyenkor a helyén marad. A szülés után ezek a hajszálak rohamosan hullani kezdenek, ezért tűnik olyan soknak, és látványosnak az ilyenkor elveszített mennyiség. Egy kis vitaminbombával (sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával) azonbankönnyen visszaáll az eredeti állapot.

forrás: kiskegyed.hu
loading...