Kezdőlap AKTUÁLIS Megtörte a csendet a kormány: ilyen élet vár ránk március 1-ig!

Megtörte a csendet a kormány: ilyen élet vár ránk március 1-ig!

Ülésezett szerdán Magyarország kormánya – a járványügyi intézkedések egy része február 1-ig érvényes, ezért itt az idő, hogy a jelenlegi járványhelyzet alapján meghozott friss döntéseket nyilvánosságra hozzák.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű tájékoztatóján számolt be a legfontosabb kormányzati döntésekről.

FONTOS:

  • A novemberben bevezetett járványügyi védekezési szabályok hatályát meghosszabbítják március 1-ig.
  • A rendkívüli jogrendet a kormány 15 nappal meghosszabítja és kéri a parlamentet, hogy további 90 nappal hosszabbítsa meg azt
  • Nem lehetséges a járványügyi szabályok lazítása jelenleg
  • Minden olyan vakcinát engedélyeznek Magyarországon, mellyel legalább egymillió embert már beoltottak a világban, de használat előtt itthon is megvizsgálja ezeket az NNK.
  • 45 milliárd forintot biztosítanak falusi kiboltok számára, hogy mindenhol elérhetőek legyenek ezek a szolgáltatások. A boltokban vény nélküli gyógyszereket is lehet árulni.

Itt videón is nézheti a tájékoztatót:

A Kormányinfón elhangzott:

A kormány megállapította, hogy a novemberben hatályba léptetett intézkedésekkel sikerült a járványt kordában tartani és megfékezni. A szakemberek szerint azonban minden lazítás a járvány újbóli fellángolását okozná. Az európai országokban a járvány harmadik hulláma zajlik, ezért ott az eredmények rosszak.

A szabályokon enyhíteni tehát nem lehet, így a november óta hatályban lévő szabályok hatályát meghosszabbítják, március 1-ig, egy hónappal.

Ehhez szükséges a rendkívüli jogrend meghosszabbítására. A kormány ezt saját hatáskörben 15 napra teheti meg, a parlamentet arra kérik, 90 nappal még hosszabbítsa meg. A korlátozások azonban a jelen állás szerint csak március 1-ig lesznek érvényben. Enyhíteni csak akkor lehet, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre és elegendő embert oltanak be vele, vagy, ha a járványügyi adatok drasztikusan csökkennek.

A kormány ezért tovább dolgozik a vakcinák beszerzésén – mondta Gulyás Gergely.

Az AstraZeneca oltóanyagát feltehetően január végén – napokon belül engedélyezik, ha megkezdődik a szállítás, itthon is lehet vele oltani.


A Szputnyik orosz oltóanyagot az OGYÉI két hónapos, alapos vizsgálat után engedélyezte, ez biztonságos vakcina, amely az egyik legjobb technológiával készült. Oroszország az európai gyógyszerügynökségtől is megszerezheti az engedélyeket, a német kancellár is jelezte, hogy vakcina ügyben az oroszokkal való együttműködés humanitárius együttműködés, amely nem képezheti politikai vita alapját.

Ha az orosz fél tartja a szavát, február végéig háromszázezer embernek elegendő vakcina érkezik Magyarországra.

A kínai Sinopharm vakcinjával is oltanak több országban, az Unióban még nincs engedélyezve.

Minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be és veszélyhelyzeti engedélyt kapott, azt Magyarországon is engedélyezik. De a hazai alkalmazása előtt az NNK külön is ellenőrzi, addig forgalomba nem kerülhet.

Az oltás önkéntes, mindenki megválaszthatja majd, mivel oltatja magát.

A nyitásról:

A közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének meggyorsítására a vendéglátásban. Eddig 27 milliárd forintra jelentkeztek be a vállalkozások és 7 milliárdot fizettek ki ebből. Ha lazítás lesz, először a vendéglátóhelyeket nyitják ki. Ehhez azonban vakcina kell.

Minimálbér

A Kormány üdvözölte, hogy megállapodás született a minimálbér ügyében, mely miatt 4 százalékkal emelkedik a minimálbér összege. Ennek megfelelően a közfoglalkoztatási béremelésre is javaslatot tett a Belügyminisztérium. A 81500 forintról 85ezerre, a garantált közfoglalkoztatási bér 110ezer forintra emelkedik február 1-től.

Falusi kisboltok

A favakban működő kisboltok támogatására 45 milliárd forintot biztosítanak. Azt szeretné a kormány, hogy a közszolgáltatások minden faluban elérhetőek lennének. A kisboltok működtetőinek, tulajdonosainak egyedi pályázatok alapján 45 milliárd forintos keretet bocsátanak. Akár gyógyszertár, posta kiépítésének lehetőségét is megadják, a kisboltokban szeretnék, ha vény nélküli gyógyszereket lehetne kapni.

Kérdésekre adott válaszok

A gyöngyösi polgármester ügyében elhangzott kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, világos szabályok vannak, és ebben a sorrendben jelenleg a 65 év alatti polgármesterek nincsenek benne. Nem helyezheti magát senki előrébb azoknál, akik az oltási rend szerint szerepelnek a sorban.

Vendéglátóhelyeken októberben még lehetett maszkban étterembe menni – mikor erre újra lehetőség adódik, a kormány döntést fog erről hozni. Több kérdés is elhangzott a lehetséges nyitás kapcsán. A válaszok lényege, hogy amint megfelelő mennyiségű ember be lesz oltva, akkor kerülhet szóba a nyitás.

Az önkormányzatok anyagi helyzete kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, a kormány nyitott rá, hogy ellenzéki önkormányzatokkal egyeztessen, és ahol kell, segítsen. A kormány semmit nem vett el, a helyi iparűzési adó fele a helyi vállalkozóknál maradt.

Az orosz vakcina kapcsán elhangzott, hogy február végéig küldenek 300ezer embernek elegendő vakcinát, utána még 700ezer embernek elegendő. Ez kisebb, mint az amerikai, vagy kínai kapacitás, de mivel minden élet számít, ezért a kormány mindenhonnan próbál szerezni. Az orosz vakcina várhatóan hamarosan uniós engedélyt is kap.

Mit tesznek a felesleges vakcinákkal, a napi maradékokkal, illetve azzal a maradékkal, ami esetleg akkor jön össze, ha túlrendeli magát az ország? Válasz: A jelenlegi helyzetben a felesleges vakcina a valóságtól elrugaszkodott állításnak tűnik. Ha a tavalyi év gazdasági adatait megnézi, a járvány naponta 10milliárd forint kárt okozott az országnak. Ezért lényegtelen, marad-e vakcina, mert olyan nagy ára van annak, hogy a rendes menetében az élet nem folyhat Magyarországon, hogy másodlagos, hogy a vakcina mibe kerül, és a végén marad-e belőle.


Varga Judit családjának CSOK-ja kapcsán azt mondta Gulyás Gergely, hogy a miniszter asszony etikusan és jogszerűen járt el. Mikor ők a CSOK kedvezménnyel éltek, akkor Brüsszelben dolgoztak és onnan Balatonhenyére akartak hazatérni, de Budapestre szólította a munkája, ezért jogszerűen – bárki megteheti ezt – éltek a CSOK visszafizetésének ötéves felfüggesztésével. Amennyiben nem sikerül öt év alatt kiköltözniük, visszafizetik a kölcsön összegét.

Terveznek AstraZenecával oltani 65 év alattiakat? Válasz: mindent a hatósági engedélyeknek megfelelően fogjuk alkalmazni. Magyarországon van engedélye az oltóanyagnak, 65 év felett is lehet oltani vele, az AstraZeneca kiváló oltóanyag, a cég már cáfolta azokat a híreket, hogy ne lehetne oltani 65 év felettieket.

A Kínai vakcinából 500ezer vakcinát kaphatunk, ez 250ezer ember beoltására elegendő, tovább tárgyal a kormány a Sinopharmmal a beszerzésről.

Gulyás Gergely azt mondta egy kérdésre válaszolva, hogy az oltásban még tavasszal sorra kerül ő is és a többi kormánytag is, mert ha nem, az azt jelenti, hogy nem sikerült elég vakcinát szerezni.

Részt vesz a miniszterelnök a Parlament rendkívüli ülésén, amit az ellenzék kezdeményezett a kormány járványkezelése miatt? Válasz: jelenleg zajlik a járványkezelés, majd ha vége, lehet erről beszélni, a komolytalan ellenzéki kezdeményezésű ülésen nem lesz ott sem a miniszterelnök, sem Gulyás Gergely.

Mi várható a magyar-ukrán kapcsolatokban? Válasz: a szomszédos országokkal baráti viszonyra törekszünk, az egymást követő ukrán kormányok sokat tettek azért, hogy ezt ellehetetlenítsék. Sokat engedtünk, de tudomásul kell venni, hogy a magyar közösség jogai kapcsán nem enged a magyar kormány. Magyarország ezért mindaddig blokkolja Ukrajna NATO-tárgyalásait, amíg Ukrajna nem tartja tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait.

A Budavári Önkormányzat, az ellenzéki polgármester a műemlék épületek lakásaiban élők problémájának megoldását ígérte, segít a kormány a lakóknak? Válasz: egy 1990 után meghozott rossz döntés eredményét szenvedi meg az ottani lakosság, mert a Várban nem engedték meg akkor a tanácsi lakások megvásárlását. A kormány szerint az lenne a helyes, ha megvásárolhassák saját lakásukat azok, akik évtizedek óta ott laknak, ne pedig csak bérlők legyenek. A lakbéremelési tervekkel viszont nem értenek egyet.

Lehetővé teszik-e, hogy a magánegészségügyben pénzért oltást végezzenek, vásárolhatnak-e vakcinát a szolgáltatók? Válasz: jelenleg állami oltási program van, szolgáltatók nem fognak tudni szerezni vakcinát, az oltási sorrend pedig adott, időnként legfeljebb a gyöngyösi polgármester tudja megkerülni azt.

Fel lehet lépni a vakcinát gyártó Pfizer ellen, mert nem szállít elég oltóanyagot? Válasz: A gyártó ellen az Európai Bizottság tud fellépni, ezt mi csak akkor támogatjuk, ha az több vakcina gyorsabb szállításához vezet.

Tervez Gyulás Gergely nyárra külföldi nyaralást? Válasz: Néhány hétnél, hónapnál tovább tervezni nagy optimizmus, tervezni nem tervezek, az nagy vállalás lenne, de reménykedek, hogy nyárra enyhíteni lehet a korlátozásokon.

Mit tervez a kormány a boltokkal, amelyek kinyitnánk február 1-jén, polgári engedetlenségből? Válasz: Ez nem polgári engedetlenség, de szabálysértés, szabálysértési bírsággal számolhatnak és azok is, akik ezekbe a vendéglátóhelyekre bemennek. Senki nem önszántából hozta meg ezeket a szabályokat, a kormány érti a helyzetet, a bértámogatások kiadását felgyorsítják, de még türelemre van szükség.

Törvényjavaslat készül a nagy tech-vállalatok hazai szabályozásáról. hogyan tervezik számon kérni a feltételezett ideológiai károkozásokat egy tech cégen? Válasz: Magyarországon van egy alkotmányos rend, a szólásszabadságnak megvannak az alkotmányos korlátai, ezeket kellene érvényesíteni. Ma a szólásszabadság korlátait a Facebookon, ahol 6 és félmillió magyar van fent, ott a szólásszabadságot nem a magyar törvények, hanem egy külföldi cég akarata befolyásolja. A hatékony fellépés eszközét az Unió sem találta meg, Varga Judit most ilyen eszközök bevezetésére tesz javaslatot.


Milyen akadálya van annak, hogy a halálozási adatokat a tavaszi esethez hasonlóan meg lehessen kapni? Válasz: minden közérdekű adatigénylésnek a hatóságok eleget fognak tenni, ez fontos, de a védekezés még fontosabb, az energiát jó lenne, ha erre lehetne fordítani. Ha az ellenzék ebben nem vesz részt, akkor jó lenne, ha ezen túlmenően nem nehezítené a védekezést.

loading...