Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI Megdöbbentő adatok a magyarországi válásokról!

Megdöbbentő adatok a magyarországi válásokról!

A magyarok szeretnek válni és nem valami új divatról van szó, ötven éve így van ez. Pedig nem csupán a családok, a társadalom is nagy árat fizet ezért.

A válás, a különféle családi konfliktusok az érintettek mellett az egész társadalom számára próbatételt jelenthetnek, és az államra is súlyos anyagi terheket háríthatnak. Ennek pontos számbavételére első alkalommal készül átfogó felmérés országosan, a Magyar Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézetben. Temesváry Zsolt, a kutatás vezetője azt mondja: a kutatás még az elején tart, hiszen 2014- re végeznek vele, de az eddigi adatokból máris kiderült, hogy a családok széthullása a számokat tekintve hozzávetőleg évi 50 milliárd forinttal terheli meg az állami költségvetést. A közvetlen kiadások főként a szociális ellátórendszer, a családsegítő intézmények, a gyermekotthonok fenntartásából, a családi pótlékok kifizetéséből, a válást kimondó bíróságok működtetéséből tevődnek össze. De a szegénység nagy része is a családok szétzilálódásában gyökerezik. Hasonlóan jelentős, hogy a családok szétesése sok lelki és mentális problémát okoz, amiből később egészségügyi gondok is adódhatnak.

Magyarországon évtizedek óta sok a válás, de ha az európai átlagot tekintjük, a középmezőnyben foglalunk helyet. Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese azt mondta: a válási arányok a `60-as években alacsonyabbak voltak, mint most, de nemzetközi összehasonlításban már akkor is sokan elváltak. A demográfus szerint nem is várható, hogy ez rövid távon, érdemben változni fog. „A válás, mint intézmény a társadalom tudatába annyira beépült és olyannyira elfogadott lett az évtizedek során, amin sajnos nem hiszem, hogy bármilyen módszerrel változtatni lehet – mondta Pongrátz Tiborné.

undefined

 • MEGLEPŐ TÉNYEK A VÁLÁSRÓL
 • Ma alig több mint feleannyi házasság köttetik, mint az 1980-as években.
 •  
 • 1980-ban 1000 házasságkötésre 346 válás jutott, ma 562.
 •  
 • A válóperek 69 százalékát a feleségek kezdeményezik.
 •  
 • A férjek többsége az első két évben, vagy a házasság 20. évében kezdeményezi a válást.
 •  
 • A legfőbb válóok Magyarországon a hűtlenség, illetve az alkoholizmus.
 •  
 • Ma minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától hazánkban.
 •  
 • Tavaly 21 ezer kiskorú gyerek volt érintett a kimondott válások esetében.
 •  
 • A statisztikák szerint a hét éve házasok között nincs kiugróan több válás.

– Hazánkban az az elfogadott módszer, hogy ha egy házasság megromlott, azt fel kell bontani. Ez a konfliktuskezelésnek egy elterjedt módja és nemzedékekre visszamenő minta. A társadalom érdeke persze a stabil család lenne. A születésszám, az egészség, a mentális egészség, de gazdasági szempontból is sokkal jobb lenne, ha kevesebb lenne a válás és nagyobb értéke lenne a párkapcsolatoknak. Ez az élettársi kapcsolatokra is vonatkozik, hiszen arra ugyan nincs statisztika, de kutatások bizonyítják, hogy azok még bomlékonyabbak, mint a házasságok. Ez főként a felnövekvő generáció és a gyerekek szempontjából lényeges. Franciaországban egy nagyon alapos tanulmány készült a témában, aminek a megállapítása szerint a válások, elválások után a kiskorú gyerekek 80 százaléka szenved el hosszú távú lelki traumát.” Ez nem mellékes: a tavalyi évben kimondott válások 21 ezer kiskorú gyereket érintettek, pedig megfigyelhető, hogy a gyerekes családok esetében csökkent a válások száma hazánkban. A legtöbben a gyerektelen és az egy gyereket nevelő házaspárok közül döntöttek úgy, hogy elválnak.

„Ha a párok néhány nemzedékkel ezelőtt igent mondtak, fogadalmuk sírig szólt, ez volt a társadalmi elvárás, de a gazdasági kényszer is kitartásra ösztönözte őket, mégha nem is éltek békességben, szeretetben – mondja Herczog Mária, szociológus. – Mára azonban megváltoztak az együttélés szabályai és feltételei. A házasságkötésben, párválasztásban elvárás a boldogság, a szerelem, kevéssé a gazdasági megfontolások dominálnak. Mivel pedig az érzelmek kevésbé statikusak, és az átlagéletkor és az aktív élet határai is jelentősen kitolódtak az elmúlt évtizedekben, természetes következmény, hogy évtizedek alatt változunk és a körülmények is változhatnak.

Herczog Mária szerint az, hogy a válások száma a komoly vallási tradíciókkal rendelkező Lengyelországban, Spanyolországban vagy Olaszországban is folyamatosan emelkedik, azt jelzi, hogy egy kulturális változás is végbement, tehát a házassági intézmény szerepe és megítélése is változott.” Amerikában több államban nem lehet elválni anélkül, hogy a házaspár nem vesz részt előtte ingyenes pszichológiai tanácsadáson, családterápián. A tapasztalat pedig az, hogy ott tíz házasságból hat megmenekül. Magyarországon nincs lehetőség arra, hogy valaki az állam pénzén mentse a házasságát. A válás előtti békéltetés intézménye már nem létezik és amíg volt, is inkább formaság volt. Kiskorú gyerekek esetén azonban hosszabb jogi procedúra a válás, éppen azért, hogy legyen ideje a feleknek valóban meggondolni az elhatározásukat. Az új Ptk. készítésekor ugyan felvetődött, hogy csak párkapcsolati vagy válási mediáció után lehessen válni, ez azonban nem került bele a családjogi fejezetbe.

Léhner Zsuzsanna ügyvéd válási mediációval is foglalkozik, és azt tapasztalja, hogy akik hozzá fordulnak vagy meggondolják magukat, vagy megerősödik bennük a szándék, hogy válniuk kell. Végül azonban mindenképpen rendezett módon és úgy bontják fel a házasságukat, hogy a későbbi életüket külön-külön sikeresen tudják folytatni és normális emberi viszony marad közöttük. „A válás akkor okoz a kelleténél nagyobb veszteséget, ha abban lelkileg sérülnek meg az emberek és a család tagjai – mondta Léhner Zsuzsanna. – Amikor egy kapcsolat menthetetlen, rosszabb megoldás együtt maradni, akár a gyerekek, akár egzisztenciális kényszerek miatt teszik a felek. A kérdés tehát inkább az, hogy muszáj-e, hogy „háborús konfliktus” legyen egy szétválás. Nem, válás után is lehet normális emberi kapcsolatban maradni. Úgy lezárni egy házasságot, hogy senki nem érzi vállalhatatlanul igazságtalannak a helyzetet. Ha így ér véget egy frigy, azt rendszerint a gyerekek sem sínylik meg annyira és egyik fél sem megy tönkre érzelmileg, vagyis képes egészséges párkapcsolatot létesíteni és boldog lehet elvált emberként is, vagy egy új házasságban.”

szerző:Fábos Erika

loading...