Kezdőlap AKTUÁLIS MEG VAN! Íme a döntés a vészhelyzet meghosszabbításáról!

MEG VAN! Íme a döntés a vészhelyzet meghosszabbításáról!

Ellenzéki szavazatok nélkül fogadta el a parlament a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítását ma délután, a kormány így további felhatalmazást kapott a rendeleti kormányzásra.

A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba. Fontos, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Most az Országgyűlés újra felhatalmazta a kormányt, hogy a járvány miatt hozott kormányrendeleteket újra 90 napig meghosszabbítsa. (Jelenleg ezek a rendeletek vannak érvényben!)

A járványügyi korlátozások február végéig tartanak, vagyis ezekről is döntenie kell hamarosan a kormánynak – erre kaptak most felhatalmazást.

A szavazást ismét kemény adok-kapok előzte meg a képviselők között

 

Kemény napirend előtti felszólalásokkal indult a parlament hétfői ülésnapja. A szocialista Harangozó Tamás és a jobbikos Jakab Péter is – sokadszor – közölte, hogy nem szavazzák meg a rendkívüli jogrendet. Két fő érvet hoztak fel: szerintük egyfelől a kormány visszaélt a korábban megszavazott felhatalmazással, másfelől pedig azt kifogásolták, hogy a törvényjavaslatban szerepel egy olyan szövegrész is, amely a kormány járvány elleni intézkedéseit méltatja. Az ellenzéki pártok ezzel nem értenek egyet, és azt sem értik, miért szükséges effajta “politikai véleményt” a jogi szövegbe beilleszteni.

Rétvári Bence (KDNP) erre azt mondta délelőtt, hogy ez kínos magyarázkodás az ellenzék részéről, ők azt akarják megakadályozni, hogy a kormányzat gyorsan és hatékonyan tudjon lépni a folyamatosan változó járványhelyzetben.

Persze voltak ennél durvább, személyeskedőbb megjegyzések is. Jakab Péter nagycsoportos óvodásnak nevezte a miniszterelnököt, az ő hű pénztárcájának (és “Lölőnek”) Mészáros Lőrincet, válaszában Dömötör Csaba államtitkár pedig “agresszív nyilasnak” és “botos ávósnak” nevezte a Jobbik elnökét.

Ez adta meg a mai parlamenti ülés alaphangját, és várhatóan a délutáni szavazáson sem lesz kedélyesebb a légkör. Kövesse velünk a fejleményeket!

Kezdetnek Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló foglalta össze a magyarországi nemzetiségi önkormányzatok meglátásait a törvényjavaslattal kapcsolatban. Különösebb problémát nem látnak a javaslatban, ezért azt elfogadásra javasolják.

Szakács László (MSZP): A kormány újra kéri a felhatalmazást, amit novemberben megkapott, és láttuk, mit tett vele. Elmaradtak azok az intézkedések, amit mi fontosnak tartottunk volna. Javaslatainkat nem vették figyelembe. Így például 3600 milliárd forintot költöttek a gazdaságra, még sem jár 100 százalékos táppénz azoknak, akik a vírus miatt voltak kénytelenek otthon maradni – kezdte Szakács.– Kértük, hogy azt is, hogy a kormány az emberek kieső bevételeit pótolja, ne a költségeket csökkentse, hiszen ha valakinek nincs bevétele, a kisebb költségeket sem fogja tudni kifizetni. 80 százalékban át kellett volna vállalni a béreket. Azt is hiába kértük, hogy legyen ingyenes, tömeges tesztelés – folytatta.

– Szép és jó a hitelmoratórium, de álljon le a végrehajtó is: a tél végeztével se legyen kilakoltatás – mondta a szocialista képviselő.

A fentiek helyett a kormány politizált: elvette az önkormányzat saját bevételeit. A kormány költekezett, de a 3600 milliárd forintból kevés jutott el az emberekhez – zárta beszédét Szakács László.

Bencsik János független képviselő következett:

– Amikor Önök áterőszakolnak egy törvényt a parlamenten, mindig a közjogi felhatalmazásra hivatkoznak, hogy így döntöttek az emberek. Bezzeg most nemzeti konzultációt hirdetnek. Egy éve teljhatalommal kormányoznak, miért nem vállalják a döntések felelősségét? Hát ki nem szeretne színházba, rendezvényekre járni? Mi értelme van debil kérdésekkel fárasztani az egyébként is frusztrált embereket? Hogy mikor jöhet el az a pont, amikor ki lehet nyitni az országot, egyedül Önök tudják megmondani, hiszen az információkhoz senki más nem fér hozzá, még az ellenzéki képviselők sem – mondta Bencsik.

A független képviselő szerint a parlamenti politikai elit magára hagyta az embereket, az ellenzék is csak krumplit lóbált.

– Én erre a felhatalmazásra nem fogok gombot nyomni. A kormánynak anélkül is teljhatalma van. Nem kívánok részt venni ebben a szánalmas bohózatban – magyarázta tartózkodását Bencsik János.

Mesterházy Attila (MSZP) következett.

– A kormánytól fél éve azt kérte az ellenzék, hogy legyen határideje a rendkívüli jogrendnek, akkor a kormány elutasította ezt a kérést, ezért nem szavaztuk meg, a fideszes többséggel ment át. Második alkalommal érdekes módon a kormány beletett egy 90 napos határidőt, szerintem helyesen. Úgy tűnt, a kormányzat keresi a kompromisszumot, ezért az ellenzék is úgy döntött, nem üti el a kinyújtott kezet, hanem elfogadja, hogy találjunk közös utat a járványkezelésre. Ám a javaslatainkat utána rendre elutasították, közben oltásellenességgel vádoltak minket. Ez nem együttműködési hajlandóság. Nem fogom támogatni a javaslatot.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik): – Ez a kormányzat nemzeti színben igyekszik magát feltüntetni, szerintem hamisan. A kormány semmit nem tett azért, hogy a nehéz helyzetben lévő honfitársainkat ne lehetetlenítsék el a végrehajtók. Ez a kormány ismeri ezeket a problémákat, mégis kegyetlennek bizonyul. Segítenek ingatlanberuházókon, megrendezik a vadászkiállítást, de nem segítenek a kilátástalan helyzetben lévő százezreknek.

Arató Gergely (DK) szinte egyáltalán nem hozta szóba a felhatalmazási törvényt, helyette az orosz és kínai vakcinákról beszélt.

– Az emberek nem az ellenzék miatt bizalmatlanok a keleti vakcinákkal szemben, hanem mert egy külügyminiszter javaslatára vezették be itthon a kínai vakcinát. Közös érdek, hogy mindenki eldönthesse, milyen vakcinával oltassa be magát, akár hisz Önöknek az orosz vagy kínai vakcinával kapcsolatban, akár nem. Csak ez növelheti az oltási kedvet. Benyújtottunk egy módosító indítványt, ami garantálja, hogy mindenki olyan vakcinával olthassa be magát, amilyennel szeretné. Itt a lehetőség, ott lesz Önök előtt gomb, egy óra múlva megmutathatják, hogy van szabad vakcinaválasztás Magyarországon.

Keresztes László Lóránt (LMP) az önkormányzatok lehetetlen helyzetéről szólt a rendelkezésére álló időben:

– Négy és fél órán át vitatkoztunk múlt héten a törvényjavaslatról, de ebből semmi nem ment át a kormánypárti képviselők részére. Önök visszaéltek a novemberi általános felhatalmazással, rossz járványkezelésük miatt mély társadalmi krízis alakult ki Magyarországon.

Amint megkapták a felhatalmazást, Önök újabb megszorításokkal illették az önkormányzatokat. A városok a működőképességük határára értek. A kormányzat húzza az időt, durva támadás folyik az önkormányzatok ellen. Ha összeomlanak a közszolgáltatások, az az egész lakosságot fogja sújtani. Ha nem tudják fenntartani a tömegközlekedést, az a fertőzésveszélyt is növelni fogja: kevesebb járaton nagyobb lesz a zsúfoltság. Kinek lesz ez a felelőssége? Miért nem lépnek fel a brutális elvonások ellen? Miért nem a gigantikus állami beruházásokat állítják le ahelyett, hogy az önkormányzatokat hozzák ebbe a helyzetbe – kérdezte Keresztes.

Nacsa Lőrinc (KDNP) a kormány nevében próbálta visszaverni a rohamokat.– A baloldali képviselők magyarázzák a bizonyítványt, szembefordulnak az emberekkel. Gesztusként tálalják, hogy három hónapja megszavazták a veszélyhelyzetet, de elhallgatják, hogy tavasszal viszont nem szavazták meg. Ha a baloldalon múlna, véget érne a hitelmoratórium, ezt szeretné az ellenzék. Ha a baloldalon múlna, bértámogatások sem lennének, és a családtámogatások is megszűnnének. Önök szerint ezeket a programokat meg kell szüntetni, hiszen ezeket a veszélyhelyzet alatt hirdette ki a kormány. Piti hatalmi, politikai törekvéseik vannak.

Önök oltásellenesek, mert emberkísérletnek nevezték az orosz vakcinát. Sok magyar életet tudunk megmenteni, mert mi már most el tudjuk kezdeni az oltást kínai és orosz vakcinákkal. Ezeket nemsokára külföldön is alkalmazni fogják, mi időt fogunk nyerni. Fejezzék be az oltásellenességet! – mondta Nacsa.

Hollik István (Fidesz-KDNP) következett, felháborodott kartácstüzet zúdítva az ellenzéki felszólalókra.

– Értsék már meg, hogy a járvány elleni védekezés alapfeltétele a kormány felhatalmazása. Önök ezt nem akarják biztosítani, ezért elárulják magukat, hogy nem érdekeltek a járvány elleni védekezés sikerében. Szavazzák meg a felhatalmazást, utána kritizálhatnak minket – mondta Hollik.

– Önök emberéletekkel szórakoznak, mert a politikai érdekük jelenleg azt diktálja, hogy ezt a rendkívüli felhatalmazást ne szavazzák meg. Arató képviselőnk hozzászólása tipikus komcsi tempó volt. Szégyelljék magukat! Magyar szakemberek vizsgálták meg a vakcinákat, hogyan jön Ön ahhoz, hogy kétségbe vonja a szakvéleményüket? Hogyan számol el a lelkiismeretével, ha valaki emiatt megfertőződik, és ne adj’ Isten meghal? – méltatlankodott folyamatosan a képviselő.

– Bencsik János szerint a nemzeti konzultáció debilség, pedig már legalább 300 ezren kitöltötték. A vakcinaútlevéllel kapcsolatban nagyon szoros eredmény várható, ez nem bohóckodás. De Önök nem kíváncsiak a magyar emberek véleményére, szégyelljék magukat, mi meg fogjuk szavazni a felhatalmazást – zárta szavait Hollik.

Balla György (Fidesz) is a felháborodás hangján szólott:– Igyekszem higgadt maradni, de nem tudom garantálni, hogy sikerül. Aljas, gusztustalan színjátékot folytat az ellenzék, ilyet még nem is láttam. Primitív aljasság Arató képviselő hozzászólása. El akarják bizonyítani az embereket az oltás ügyében. Ön biztos jobb szakember Merkely professzor úrnál – ironizált Balla.

További részletek a szavazásról itt olvasható!

loading...