Kezdőlap AKTUÁLIS Március 6-án, szerdán kezdetét veszi a nagyböjt

Március 6-án, szerdán kezdetét veszi a nagyböjt

Ezen a héten, szerdán, azaz március 6-án veszi kezdetét a nagyböjt, amellyel a keresztények felkészülhetnek a Krisztus központú kalendáriumok legjelentősebb ünnepére, Jézus feltámadására. Idén húsvét vasárnap április 21-ére, húsvét hétfő pedig április 22-ére esik majd.

Hamvazó szerda, március 6.

A nagyböjt lényege Jézus Krisztus feltámadásának ünneplésére való 40 napos felkészülés, mely idő alatt a testi és lelki megtisztulás, a hitben való elmélyülés, a lemondás és az áldozatvállalás áll.

Mivel a nagyböjt alatti vasárnapokat nem tartják böjti napoknak, ezért a böjt már hamvazószerdával kezdetét veszi. A nagyböjt utolsó hete a nagyhét, amely a virágvasárnappal kezdődik, és a nagyszombattal végződik.

A nagyböjt így hamvazó szerdától húsvét vasárnapig 46 nap, de a vasárnapokat kivonva a böjt így pontosan 40 nap lesz.

A nagyböjt megszorításai

A 11. századig a böjt jóval szigorúbb volt, mely időszak alatt késő délutánig nem szabadott volt enni semmit, majd ezután is tilos volt a hús, tejtermékek és tojás fogyasztása. Ma már ezek a megszorítások enyhültek, viszont hamvazószerda és nagypéntek még mindig szigorú.

A 18-60 éves korosztálynak csak háromszor lehet étkezni és ezek közül egy alkalommal jól lakni. Az egyház előírta ugyanakkor azt is, hogy a 14 év felettiek hamvazószerdán és nagypénteken kívül a böjti időszak pénteki napjain egyáltalán ne egyenek húst.

A modern világban azonban a böjt sokkal többet jelent, mint csupán a húsról és egyéb állati termékekről való lemondás. Ma már kiemelkedő jelentősége van az élvezeti szerekkel való felhagyásnak is, legalábbis erre a 40 napra.

Ilyenkor sokan lemondanak az olyan dolgokról, mint az alkohol fogyasztás, dohányzás, koffein, cukor és általában az édességek fogyasztása. De természetesen ki-ki maga is kiegészítheti a böjtöt olyan szokások felhagyásával, amelyekről úgy gondolja, hogy nem szolgálják a testi és lelki egészségét.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi a böjt igazi célja, ami nem más, mint a megtisztulás és az, hogy közelebb kerülhessünk Istenhez.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...