Kezdőlap AKTUÁLIS Már Magyarországon jár Ciara szupervihar, zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be mindent...

Már Magyarországon jár Ciara szupervihar, zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be mindent a házba, amit a szél felkaphat, és készüljünk fel egy esetleges áramszünetre

Zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be mindent a házba, amit a szél felkaphat, és készüljünk fel egy esetleges áramszünetre – így érdemes készülni a katasztrófavédelem szerint a viharra, amely ma érte el az országot.

 

Több Budapestet érintő repülőjáratot törölni kellett
Budapest Airport délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy fennakadások várhatók a menetrendben.

A járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, de ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható.

A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra.

A budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

Tihanyba délután 100 kilométeres széllel érkezett a vihar
Az Origo egyik tihanyi olvasója készítette a következő összeállítást.

Megbillent a Balaton
A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a vizugy.hu adatai szerint a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték délben,

a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen. A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést egy időben: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

A szélvihar különlegességét a délnyugati szélirány okozta, ami hossztengelyében érte a Balatont, és az ilyenkor szokásos módon jelentős vízszintkülönbséget okozott a nyugati és a keleti part között.

15:10 Korábban bezárt a fővárosi állatkert
A látogatók biztonsága érdekében a megszokottnál korábban, már 15:00-kor bezárt a Fővárosi Állat- és Növénykert.

15:00 Vas megyében fákat döntött ki a vihar, Kőszegen egy villanyvezetékre zuhant a fa
Sárvár után Jánosházán is megbontotta egy épület tetőszerkezetét a szél. Több fa is kidőlt, Kőszegen egy a villanyvezetékekre, Körmenden pedig egy épületre, Kámnál és Őrimagyarósdnál pedig az úttestre zuhant. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Az Eon honlapján elérhető térkép szerint jelenleg sehol sem okozott üzemzavart az időjárás.

14:50 Jelentősen megemelkedett a Balaton vízszintje
Balatonalmádiban a Balaton vízállás-különbsége Balatonfűzfő és Keszthely között elérte a 81 cm-t – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

BalatonkeneseFORRÁS: ORIGO
14:40 Sínekre dőlt egy fa Babócsa és Barcs között
Babócsa és Barcs között a Nagykanizsáról Pécsre tartó személyvonat elé egy nagyobb méretű fa dőlt. Emiatt a vonatközlekedés szünetel. A pécsi személyvonat Barcstól nem közlekedik tovább.

14:00 Felborította a szél egy kamion pótkocsiját Székesfehérvárnál
Felborította a szél egy rakomány nélküli kamion pótkocsiját a 62-es főút 19-es kilométerénél, Szabadegyháza térségében. A tűzoltók kerekeire állították a pótkocsit.

13:50 Fenyőfa dőlt rá az úttestre Pusztakovácsiban
A nagy erejű széllökések somogy megyében több helyen is fákat döntenek ki, gyökerestől. Minden autós és gyalogos legyen nagyon figyelmes, ha fák közelében közlekedik, ugyanis kiszámíthatatlan az időjárás és a szél ereje -hívja fel a figyelmet a Sonline megyei hírportál.

13:38 Kidőlt fák miatt nem járnak a vonatok
Egy fa dőlt a vasúti pályára Jákó-Nagybajom és Somogyszob között, a két állomás között szünetel a vasúti közlekedés – írja a Mávinform. A Dombár-Gyékényes vonalon ezért hosszabb menetidővel kell számolni.

A Fonyód-Kaposvár vonalon is hasonló a helyzet: Kaposfüred és Somogyjád között a Fonyódról Kaposvárra tartó személyvonat elé
egy nagyméretű fa dőlt a vasúti pályára.
A két állomás között egyelőre nem közlekednek a vonatok.

13:00 Somogy és Zala megyében folyamatosan dolgoznak a tűzoltók
Fákat döntött ki, épületek tetejét bontotta meg a viharos szél a Dunántúlon. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője elmondta: mostanáig mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben.
Somogy megyében, Balatonlellén kidőlt egy harmincöt méteres fa a Várszói úton.
A balatonboglári önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Kaposváron, a Virág utcában egy családi ház tetejének két elemét a szél feltépte, a tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet.
Siófokon, a Vörösmarty Mihály utcában egy körülbelül nyolc méter magas diófa ága lehasadt, teljes útzárat képezve.
A tűzoltók motoros fűrésszel avatkoznak be.

Nagyatádon, a Somssich Eszter utcában egy ötven centiméter átmérőjű fa egy házra dőlt, megrongálta az épület tetőszerkezetét. Egy másik fa is veszélyesen megdőlt. A tűzoltók mindkét fát eltávolítják.

Zalaegerszegen, a Gébárti úton egy családi ház tetejébe kapott bele a szél.
A cserepek lehullottak, egy autót is megrongáltak.

Keszthelyen, a Széchenyi utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert a szél egy épület tetején a palát megbontotta.

Gelse és Gelsesziget között fa dőlt az útra, a tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Pölöskefőn, az Ady Endre úton egy tizenkét méteres fenyőfa dőlt ki, telefonvezetékeket is elszakítva. A tűzoltók eltávolítják a fát. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

12:35 A Balatonnál már 100 km/h-val, Komárom-Esztergom megyében 95 km/h-val tombol a Ciara

12:30 Szén-monoxid-mérgezés Siófokon, két embert kórházba szállítottak
Egy Tanácsház utcai társasházi lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő Siófokon. A tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mentők két embert megfigyelésre kórházba szállítanak.

12:23 Elfújja a szél a Balaton vizét
Jelenleg a legerősebb széllökések a Balaton keleti medencéjében vannak, ahol meghaladják a 70 kilométert – írja a Veol.hu. A szél várhatóan délután mérséklődik, és gyengébb lesz, mint a múlt héten volt, amikor két napon keresztül 100 kilométert is meghaladó szél pusztított a Dunántúlon.

– A mostani vihar sajátossága azonban a szél irányában rejlik, mivel dél-nyugati irányú, hosszantartó, és a 70-80 kilométeres, viharos szél a Balaton hosszában áramlást hoz létre –
ezzel jelentősebb vízszintkülönbség alakul ki, a keleti és a nyugati medence között
– mondta a lapnak Horváth Ákos, az OMSZ Viharjelző Obszervatórium vezetője.

Ciara, BalatonkeneseFORRÁS: ORIGO
12:12 Figyelmeztetés az ország nagy részén a szél miatt
Nógrád, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes területeinek kivételével már

az ország minden részében legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős szél miatt
– derül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján található frissülő térképről. Ez azt jelenti, hogy az ország nagy részén legalább 70 kilométer per órás széllökések lehetnek.

12:00 Nem járnak a vonatok Székkutas és Hódmezővásárhely között
Nem közlekednek a vonatok Székkutas és Hódmezővásárhely között, mert
egy külső szolgáltató vezetéke leszakadt, közel a sínekhez
– írja Facebook-oldalán a Mávinform. Az utasokat pótlóbuszok szállítják.

Korábban Sümeg és Ukk között, Nyírlak megállóhelynél egy fa dőlt az útra a Tapolca felé közlekedő személyvonat elé. A fát azóta eltávolították a sínekről.

11:34 A Ciara ciklon elérte a Dunántúli-középhegységet
Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan frissülő térképe szerint a ciklon elérte a Dunántúli-középhegységet is, a Balatonnál 90km/h-t is meghaladó széllökéseket mértek.

A Balaton környékén a 90 km/h-t is elérte a szél sebességeFORRÁS: MET.HU
A viharos szél és az erős hullámzás miatt a mai napon a kompközlekedés szünetel, mondta el a Veol.hu megyei portálnak a Balatoni Hajózás Zrt. Amennyiben az időjárási feltételek lehetővé teszik a szolgáltatás újraindítását, úgy online felületeiken arról azonnal tájékoztatást adnak.

loading...