Kezdőlap AKTUÁLIS Ma este lesz az év leglátványosabb csillaghullása!

Ma este lesz az év leglátványosabb csillaghullása!

Hétfőről kedd virradóra érdemes lesz mindenkinek az eget néznie, éjféltől hajnalig ugyanis az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk tanúi.

 

Kiss László, csillagász-fizikus az M1 csatorna hétfői adásában arról beszélt, hogy a Szent Lőrinc könnyeiként ismertté vált Perseidák meteorraj augusztusban egy sok száz éve nem látott jelenséget okoz. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás.

A csillagász felidézte, hogy az első megfigyelések a Perseidákról még az időszámításunk előtti időkből származnak. Ez ma már természetesen nem olyan aktív.

Leginkább akkor nagyobb a csillaghullás, amikor a szülőüstökös mellettünk jár, de erre legközelebb csak a 2100-as években kerülhet sor.

Magyarországon egy évben többször is jelentkeznek meteorrajok. Októberben az Orionidák, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik. De csak akkor jelentkeznek, amikor földünk áthalad egy olyan téren, ahol korábban egy üstökös is haladt.

loading...