Kezdőlap AKTUÁLIS Liu Shaolin Sándor sporttörténelmi aranyérmet nyert! Gratulálunk!

Liu Shaolin Sándor sporttörténelmi aranyérmet nyert! Gratulálunk!

Ez a fiú hihetetlen!Hatalmas sikerrel ért véget a Dordrechtben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. Lui Shaolin Sándor miután 1500-on aranyat nyert, 500 és 1000 méteren második lett, a 3000 méteres szuperdöntőben a negyedik helyen végzett. Ezzel pedig megnyerte az összetett versenyt. Első magyarként, a második testvére, Liu Shaoang lett.

Liu Shaolin Sándor megszerezte Magyarország történetének első összetett aranyérmét a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ráadásul öccse, Liu Shaoang nyerte az ezüstérmet.

Az MTK 23 éves versenyzője így mind a négy egyéni számban a legjobb kettőben zárt, ugyanis 1500 méteren győzött, míg 500 és 1000 méteren második lett. Testvére harmadszor állhat dobogóra ezen a kontinensviadalon az 500 méteres diadala és az 1500 méter ezüstérme után. A magyarok három arany- és négy ezüstéremmel immár hét dobogós helynél tartanak Dordrechtben.

A 3000 méteres szuperdöntőben a 20 éves Liu Shaoang harmadikként, míg bátyja negyedikként ért célba. A magyar testvérpár az egész futamban csak és kizárólag Szemjon Jelisztratovra figyelt, amíg az orosz hátul korcsolyázott, addig ők is.

A részhajrához közeledve Jelisztratov előre tört, de vele tartott mindkét magyar, a részhajrában Liu Shaoang harmadik lett a két szökevény, az olasz Yuri Confortola és az izraeli Vladislav Bykanov mögött. Jelisztratov ezután sem igazán erőlködött, így a Liu fivérek kontrollálták a futamot, s a nekik tökéletesen megfelelő harmadik és negyedik pozícióban értek célba.

A nők 3000 méteres szuperdöntőjét a hazai közönség nagy örömére az olimpiai bajnok Suzanne Schulting nyerte, ezzel bebiztosította összetett bajnoki címét. Tiszteletére a The Art Company Susanna című száma szólt a hangfalakból.Mögötte az orosz Szofija Proszvirnováé lett az ezüstérem, míg harmadikként a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie zárt. Jászapáti Petra kilencedik, Bácskai Sára Luca 12., míg a mindössze 16 éves és mindhárom távon a selejtezőben kiesett Somogyi Barbara a 32. helyen végzett.

Eredmények:
férfi összetett, Európa-bajnok:
——————————-
Liu Shaolin Sándor 84 pont
2. Liu Shaoang 71
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 55

női összetett, Európa-bajnok:
—————————–
Suzanne Schulting (Hollandia) 76 pont
2. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 57
3. Elise Christie (Nagy-Britannia) 47
…9. Jászapáti Petra 7
…12. Bácskai Sára Luca 2
…32. Somogyi Barbara

loading...