Kezdőlap AKTUÁLIS Leleplező rejtett kamerás felvétel: mázsaszámra hozták be az országba fertőzött marhahúst

Leleplező rejtett kamerás felvétel: mázsaszámra hozták be az országba fertőzött marhahúst

Bekövetkezett, amitől tartottunk: három mázsa fertőzött marhahús került Magyarországra Lengyelországból.

Az észak-kelet lengyelországi Ostrow Mazowiecka településen illegálisan működő zugvágóhidat a TVN24 rejtett kamerás felvételei leplezték le. A tévések megörökítették, ahogy a hentesek az éj leple alatt vágták le a láthatóan beteg állatokat. A vágóhídra igyekvő marhák a felvételek tanúsága szerint gyengék, alig botorkálnak, volt, amelyiket úgy kellett lábra állítani, hogy végezhessenek vele.

– 9,5 tonna húst találtunk, amiből 2,5 tonnát már exportált az üzem.Büntetőeljárás indult a vágóhíd dolgozói, illetve a gazdaság tulajdonosa ellen, aki eladta nekik a beteg állatokat – nyilatkozta Pawel Niemczuk hatósági főállatorvos.

Azt, hogy mi bajuk van pontosan a marháknak, és hogy ez jelent-e veszélyt az emberre, majd a későbbi vizsgálatok döntik el, ám az egyértelmű, hogy az éjszakai vágással el akarták kerülni a hatósági húsvizsgálatot. A papírok nélküli húst a feketepiacon értékesítették.

A videón látszik, hogy a zugvágóhídon a munkások a húsokat az éj leple alatt dolgozták fel

– Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerének információi alapján az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, a Nébih haladéktalanul megkezdte a nyomon követési vizsgálatot. Ennek alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz – tudtuk meg Frum Zsuzsától, a Nébih sajtóreferensétől. – Nem áll rendelkezésünkre információ, hogy milyen betegségük lehetett a levágott állatoknak, de mindenképpen gyanút kelt, hogy a hatósági állatorvosi húsvizsgálat alól elvonták azokat – tette hozzá.

– Szerencsére ez a botrány nem árt a magyar marhahús-fogyasztásnak: mi magyar vágóhidakról vásárolunk, így garantált a minőség, és a vásárlók bizalma is töretlen – fejtegette a Blikknek a Széll Kálmán téri húsbolt hentese.

– Az unióban, így Magyarországon is nagyon erős az élelmiszer-biztonság, a nagy- és kiskereskedők nem vesznek át olyan húst, amelynek nincsenek rendben a papírjai – vélekedett Vámos György, a Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – Egészen biztos vagyok abban, hogy senkinek az asztalára nem került abból a húsból.

Tizenegy importőr

A hatóságok szerint 11 uniós ország importált marhahúst a vágóhídról, Lengyelország és Magyarország mellett érintett Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovákia. Lengyelország évente 560 ezer tonna marhahúst dob piacra, ennek 85 százalékát exportálják.

loading...