Kezdőlap AKTUÁLIS Küszöbön a háború: hajók, repülők járőröznek – Videók

Küszöbön a háború: hajók, repülők járőröznek – Videók

A háború szélén táncol Moszkva és Kijev: teljes harckészültségbe helyezte hadseregét Ukrajna, az oroszok pedig repülőkkel és hajókkal pásztázzák a konfliktus gócpontját, a Kercsi-szorost.

Mindössze 24 óra leforgása alatt mélypontra esett az egyébként sem túl barátságos viszony a két ország között, miután az orosz különleges erők tüzet nyitottak három ukrán hajóra, amelyeket el is foglaltak.

Petro Porosenko (53) kijevi elnök agressziónak minősítette a támadást, amelyben sajtóinformációk szerint három tengerész megsérült. Az államfő hadiállapot bevezetését javasolta, amely – mit mondta – nem jelent semmiféle hadüzenetet. A Kreml szerint az ukrán hajók léptek illetéktelenül orosz vizekre, ezért volt szükség a beavatkozásra. Jelenleg úgy tudni, hogy két kisebb méretű páncélozott tüzérségi hajót ért találat, továbbá megállásra kényszerült a harmadik, vontatásra használt jármű is.

A Vlagyimir Putyin (66) vezette Oroszország Szu-25-ös sugárhajtású repülőgépeket vezényelt a szoroshoz, amelynek nyugati partján a jogilag Ukrajnához, ám gyakorlatilag már Moszkvához tartozó Krím található, a keleti oldalán pedig az orosz szárazföld.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz és ukrán kérésre még ma délután összeül, hogy megtárgyalják a konfliktus fejleményeit. A NATO és az Európai Unió pedig önmmérséklere szólította fel a két felet.A Kercsi-szoros nem most került először a figyelem középpontjába: idén tavasszal fejezték be az oroszok azt a 19 km-es hidat, ami összekötötte Oroszországot az általuk elfoglalt Krím-félszigettel.

Az oroszok szerint minden másképp történt, az ukrán hajó lépett be az orosz vizekre:

Forrás:blikk.hu

loading...