Kezdőlap AKTUÁLIS Kormányinfó – Rendkívüli döntéseket hozott a kormány! Íme a részletek!

Kormányinfó – Rendkívüli döntéseket hozott a kormány! Íme a részletek!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, Kormányinfó nevű tájékoztatóján számolt be a legfontosabb kormányzati döntésekről és a járványügyi helyzetről.

 

A Kormányinfón elhangzott:

A kormányülésen megállapították, hogy a szomszédos országokban és Európa jelentős részén megkezdődött a járvány harmadik hulláma, itthon viszont csökken az esetszám és a halálozások száma is. Az elmúlt két hónapban sikerült következetesen betartani a járványügyi intézkedéseket, melyekkel a hatékony védekezés és az ország működőképessége is biztosított maradt.

A kormány jövőhéten felülvizsgálja a február 1-ig hatályban lévő szabályokat, de amíg nincs megfelelő átoltottság, vagy nem csökkennek drasztikusan az esetszámok, érdemi változtatásra nem kell számítani.

Az EU-által ígért vakcina mennyiség kevés a tömeges oltáshoz. Magyarország értékeli az Európai Bizottság törekvéseit, de az eredmény kevés, szinte minden tagállam kritikával illette a vakcinabeszerzés lassúságát.

Ezért Magyarországnak máshol is kell vakcinát keresnie, Kínával, Oroszországgal is tárgyalnak, de csak olyan vakcinát szeretnének beszerezni, amivel már több millió embert oltottak és amelyet a hazai hatóságok biztonságosnak minősítettek.

Lehet választani az oltások közül, ha valakinek nem tetszik az, amit szerezni lehet, várhat, amíg nem érkezik olyan, ami neki tetszik.

Tehát, ha valaki sorra kerül az oltási terv szerint, akkor megkérdezik tőle, hogy a rendelkezésre álló vakcinák valamelyikével be kívánja-e oltatni magát. Ha nem kívánja, akkor legközelebb akkor kap értesítést, ha lesz olyan vakcina, amit ő is elfogad – mondta egy kérdésre válaszolva később a téma kapcsán Gulyás Gergely.

Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, az Astra Zeneca vakcináját a magyar hatóságok engedélyezték, de az uniós döntésre még várni kell ahhoz, hogy oltani lehessen velük, pedig ebből van a legtöbb. Itthon a Szputnyik-V orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott. Szijjártó Péter ma Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon ezügyben.


Az Astra Zeneca oltás kapcsán Gulyás Gergely később egy kérdésre válaszolva elmondta, nem sürgetni akarja a kormány a gyógyszerhatóságot és az európai gyógyszerügynökséget, de látni kell, ha van biztonságos oltás, azt engedélyezni kel mielőbb, mert emberek halnak meg az oltás nélkül.

Egyébként, ha megkapnánk az Európai Unión keresztül lekötött vakcina-mennyiséget, akkor azzal 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Gazdaság:

A tavalyi 6 százalékos recesszió mellett sikerült a munkahelyek biztonságát megőrizni.

Emelik a háziorvosok bérét!

Hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs megfelelő egészségügy, a háziorvosok felkészültsége nélkülözhetetlen. A háziorvosok nagy szerepet vállaltak a koronavírus elleni küzdelemben – mondta Gulyás Gergely.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy:

Az a háziorvos, aki praxisközösséget vállal, – a praxisközösség szorosabb formáját – az a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetét teljes egészében megkapja béremelésként.
Aki a praxisközösség lazább formáját választja, az a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetének 80 százalékát kapja meg.
Aki nem vállal praxisközösséget, az a háziorvosi bér és a bártábla szerint járó bér különbözetének 30 százalékát kapja meg emelésként.
Az állami ellátásban résztvevő fogorvosok is erre számíthatnak.

Ez százmiliárd forintos költség az államnak, de fontos, hogy a magyar egészségügy lapköve erős talapzaton állhasson – mondta Gulyás Gergely.

Kérdésekre adott válaszok:

A kormány 6 milliárd forintos támogatást ígért a Lánchíd felújítására, ezt tartja-e a kormány, illetve mit szólnak az 5 milliárdos dráguláshoz? Válasz: Úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz különösebb jelentőséggel nem bírna, hisz ha elfogadták volna a korábbi ajánlatot, akkor 5,5 milliárd forinttal olcsóbban készülne el a felújítás, és nem most kezdődne, hanem lassan befejeződne. Ennek ellenére a kormány támogatást fog biztosítani hozzá. Látni kell, hogy a főváros drágább ajánlatot fogadott el, ráadásul egyszerűbbet is, sok fejlesztés kimaradt.

Tartanak tőle, hogy a Facebook beavatkozhat a magyar választásokba? Válasz. Azt látjuk, hogy az Egyesült Államokban és Európában is mindenki keresi a megoldást, melyek ezeknek a cégeknek a működését alkotmányos keretek között tudja tartani. A jogsértések ellen fel kell lépni, de a szólásszabadságot biztosítani kell. Ezek a garanciák nem érvényesülnek és nem is lehet ezeket a cégeket számon kérni, ezzel kapcsolatban lesz az Igazságügyi Minisztériumnak javaslata.

Az egyetemek távoktatásban kezdik az oktatást? Válasz: a kormány felülvizsgálja a február 1-ig érvényes szabályokat, de jelen állás szerint nem lesz változtatás, tehát távoktatás lesz az egyetemnek.

Nyárig beoltható a felnőtt lakosság 70 százaléka? Válasz: Ha ebben az ütemben érkeznek az Unióból a vakcinák, akkor nem. Ha sikerül máshonnan szerezni, akkor igen. De ha a krónikus betegeket és a veszélyeztetett korcsoportot 2,5-3 millió embert be tudnánk oltani, onnantól ők védettek lennének, az egész betegség távolról sem lenne olyan fenyegető, mint most.


Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165.500 ember beoltására elég, ma körülbelül 140 ezer beoltott embernél fogunk tartani. A jövőbeni ütemezésről csak előrejelzések vannak az Unió irányából a Pfizer és a Moderna vakcinát tekintve.

Szijjártó Péter Moszkvába utazik. Mennyit rendel a kormány Szputnyik vakcinából? Válasz: A Szputnyikból a tárgyalások után holnap a külügyminiszter fog tudni számokat mondani. Úgy tűnik, Oroszország megoldotta a gyártókapacitások problémáit. A kínai Sinopharm esetében egymillió vakcina azonnali szállításáról állapodtunk meg, de ehhez szükséges az OGYÉI engedélye.

Lehet majd a háziorvosoknál regisztrálni az oltásra? Válasz: Nem, online formában lehet regisztrálni, az időseknek ez papír alapon is lehetséges. Az oltási sorend igazságossága csak akkor érvényesülhet, ha központi nyilvántartás van. Így lehet csak betartani az oltási tervet és beosztani az oltóanyagot

A Rendkívüli EU-csúcsra van javaslata a magyar kormánynak? Válasz: Ott is az oltás üteméről, a korlátozások megszüntetésének vélelmezett üteméről van szó, vélhetően a kormányfők is azt fogják sürgetni, hogy több vakcinához juthassunk, ehhez Magyarország is csatlakozik.

Vakcinaútlevél – mire lesz alkalmas? Válasz: Védettséget igazoló okirat lesz, néhány héten belül elkészül, a védettség tényéről mindenki plasztik kártyát fog kapni. Védettséget fél évig körülbelül a fertőzés után is lehet szerezni, vagy a vakcina segítségével. Lesznek különbségek, ez nyilvánvaló, de például a beoltottak számára nem lesz értelme fenntartani az éjszakai kijárási tilalmat. Az igazolás érvényessége tekintetében Gulyás Gergely arról beszélt, hogy azt nem tudni, hogy melyik vakcináknál mennyi idő a védettség. Általában eddig a különböző védőoltásoknál nem volt olyan, amit egy évnél sűrűbben kellene beadni. A kormány egyelőre azonban csak arról döntött, hogy lesz a védettséget igazoló igazolvány, de a részleteket még ki kell dolgozni.

Valóban dugódíjat tervez a kormány a leendő Galvani híd miatt? Válasz: A kormány biztos, hogy nem tervez dugódíjat, sőt, ellenzi azt. A főpolgármesternek az autósokhoz való viszonya leginkább az “autósüldözés” szóval írható le, csak egy kicsit más jelntéstartalommal. Koncepciótlan biciklisávokkal, átalakításokkal már így is megnehezítették az autós forgalmat. Kerékpársáv persze kell, csak nem a körúton, ahol nincs kerékpáros, viszont komoly dugót okoz. A kormány nem tervez dugódíjat.


Mi lesz, ha egy hétre leállnak a szemétszállítással a fővárosban, a ferencvárosi Baranyi Krisztina polgármester javaslatára? Válasz: Ez szerződésszegés lenne, annak a fővárosnak, amelyiknek van pénze drágább közbeszerzésekre, dráguló Lánchíd-felújításra, annak biztos van szemétszállításra is, amellett, hogy ez szerződéses kötelezettség.

Melyik oltást ajánlják fel az időseknek, mert a Népszava szerint veszélyes lehet rájuk némelyik. Válasz: A szakhatóságok szakértelmében kell bízni, nem minden vakcinát meg kell vizsgálni, figyelni kell, az oltást megelőzően a pácienst is meg kell vizsgálni. A rémhírterjesztés azért sem jó, mert emiatt lehetnek olyan idősek, akik nem oltatnák be magukat.

Van olyan, hogy az oltási sorrendet megkerülve kapnak vakcinát emberek? Válasz: ha valaki ezt a sorrendet figyelmen kívül hagyja orvosi részről, az hivatali visszaélés bűntettét követi el, mert mást jogosulatlan előnyben részesít. Ilyen esetekről Magyarországon egyelőre nem tudni.

loading...