Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos pontosító kijelentést tett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely

Fontos pontosító kijelentést tett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely

Szerdán szokás szerint ülésezett a kormány, és mint ahogy azt korábban ígérték, ezeken az üléseken döntenek hetente a kijárási korlátozások felülvizsgálatáról és a védekezés további lépéseiről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ülés utáni napon, azaz ma, csütörtökön tartotta meg a Kormányinfó nevű rendszeres sajtótájékoztatót, ahol a legfrissebb döntéseket ismertették.

 

Fontos:

  • Gulyás Gergely kijelentette: azok a budapestiek, vagy Pest megyeiek, akik alapos okkal hagyják el az otthonukat, elmehetnek vidékre, akár a vidéki házukba is, ha betartják a védekezési intézkedéseket
  • A járvány rámutatott, hogy az aktív kórházi ágyak nagy részét rehabilitációra használták, ami nem helyes gyakorlat, tehát ki kell találni közösen az egészségüggyel, hogy ezen hogyan lehet változtatni, a rehabilitációs célú ágyak számát hogyan lehet növelni
  • Karácsony Gergelynek írásba kell adnia hivatalosan is, ha lazítani akar a budapesti korlátozásokon

A kormányinfón elhangzott:

Gulyás Gergely először az aktív fertőzöttek és az elhunytak számáról szólt. Tegnap 39 új megbetegedés volt és 10 ember hunyt el a betegségben. A fertőzés lassult, de a területi különbségek megmaradtak, a legtöbb beteg döntően a fővárosban volt.

A védekezés második szakaszában is azt kérik, hogy mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket, viseljen szájmaszkot boltokban és tömegközlekedési eszközökön, hogy a fertőzések száma ne növekedjen drámai módon.Folyamatos a kormány kapcsolattartása az önkormányzatokkal is, a fővárosi közfejlesztések tanácsa talán már május végén újra összeülhet.

Gulyás Gergely szerint meglepődtek Karácsony Gergely kritikáján, de továbbra is állnak rendelkezésére. Karácsony Gergely véleménye Gulyás szerint megváltozhatott, és most nyilván Budapest újraindítását szeretné elérni. Ha ezt kinyilvánítja írásban, akkor beszélhetnek arról, hogy ez mikor és milyen feltételekkel, védelmi intézkedésekkel történhessen meg.

Fontos: a budapestiek és Pest megyeiek az ingatlanukat alapos indokkal elhagyhatják, a vidéki ingatlanjaikba is elmehetnek, csak be kell tartaniuk a védelmi intézkedéseket.

Az érettségi rendben megkezdődött, úgy gondolja a kormány, hogy a jövő heti vizsgák feltételei is biztosítottak.

Gazdaság:

Elindultak a támogatási programok, 300 vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát a munkahelymegtartó támogatások segítségével.

A kormány minden körülmények között teljesíteni kívánja, hogy annyi munkahelyet hoz létre, ahányat a vírus tönkretesz:

  • Megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát
  • Átképzést biztosítanak állami pénzből
  • Emelik a szerződéses honvédek számát

A cél, hogy a kereskedelmi szektorból kerüljön ki a legtöbb álláshely.

Újabb rendeletek:A bérleti jogviszony a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik az állami és önkormányzati szektorban akkor is, ha a jogviszony magánszeméllyel áll fenn, vagyis a bérlakásokból senkit nem lehet kitenni a veszélyhelyzet végéig.

Gulyás Gergely az európai polgári kezdeményezésről is beszélt: egyelőre nem látni, mennyire veszik komolyan majd siker esetén az uniós intézmények, ezért, mivel a nemzetiségek ügye fontos, a nemzetiségek jogainak védelmét támogatják. A nemzeti régiók megerősítését szolgáló polgári kezdeményezés az irdala.hu-n aláírható ma éjfélig.

Kérdésekre adott válaszok

Mikor állíthatják vissza a koronavírus miatt felszabadított kórházi ágyakat? Válasz: erről van menetrend és rendelet, egyelőre az alapellátást és a járóbeteg-ellátást kezdték visszaállítani. Az EMMI mindig tájékoztatást ad majd a következő lépésről. Az elmúlt hetekben sikeres volt a védekezés, ezért léptünk a védekezés második szakaszába, ennek része az egészségügy újraindítása.

Mi lesz a lélegeztetőgépekkel? Válasz: olyan tudományos vélemény nem nagyon van, hogy nem lesz második hulláma a járványnak, sőt, az első sem futott még le. Tehát amíg vakcina nincs, az ország biztonságát szolgálja, hogy annyi lélegeztetőgép legyen, mert ezekre a tömeges fertőzések esetében szükség lehet.

Hány éves a legidősebb, a koronavírus-fertőzésből felgyógyult ember? Válasz: van egy 97 éves beteg, aki a Szent János kórházban gyógyult meg.Karácsony Gergely cáfolja a Pesti úti otthon vizsgálati anyagait, szerinte a kormányhivatal vizsgálata hemzseg a tévedésektől. Válasz: Ebben az idősotthonban sokan betegedtek meg, majdnem minden tizedik beteg onnan van. Hogy milyen felelősség és kit terhel, az nem politikai vita tárgya, hanem szakmai kérdés, tényszerű vizsgálatok állapítják meg, hogy milyen elvárásoknak felelt meg az otthon, milyeneknek nem. A határozatot meg lehet fellebbezni, bíróságon is meg lehet támadni, ehhez a főpolgármesternek joga van.

Érkeztek bocsánatkérő levelek attól, akik diktatúrával támadták Orbánt? Válasz: Orbán Viktor az EPP tagjainak küldte el ezt a levelet, Donald Tusktól bocsánatkérést várnak, mert becsületsértés, amit a magyar miniszterelnökre mondott, hiszen megállapítást nyert az Európai Bizottság által, hogy minden intézkedés összhangban áll az uniós előírásokkal még úgy is, hogy eredetileg nem az ártatlanság elvéből indultak ki.

Mikor kell felvenni a kesztyűt Klaus Johannis nyilatkozatai miatt? Válasz: A határon túli magyarokért is van a magyar államnak felelőssége, az elmúlt 10 év politikai döntései is ennek megfelelően születtek meg, például az állampolgárság ügyében. Olyan mértékben kell konfrontálódni, ami érdekében áll a Partiumban élő magyaroknak. Az külön felháborító, hogy ők korábban Johannis elnököt támogatták, és ő most mégis ilyen kampányban lép fel, vélhetően aktuálpolitikai okokból.Az unió szerint 7 százalékkal esik majd a magyar gazdaság. Válasz: össznépi tippjáték zajlik, az egyetlen szomorú tény, hogy az ügy maga nagyon fontos. Megértőnek kell lenni az eltérő előrejelzésekkel, hiszen számtalan bizonytalansági tényező van abban a tekintetben, hogy milyen lesz a visszaesés, vagy növekedés. Öt százalék alatt egy országnak jósolnak csökkenést, tehát ez pesszimista jóslat, a magyar kormány ettől optimistább, abban bízunk, ha az élet közelít a normális kerékvágáshoz, a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően jobb lesz a teljesítmény, de ezt még nem lehet pontosan előre látni – mondta Gulyás Gergely.

A szolgáltatóknak az MTÜ-től kapott ajánlásai megfelelőek? Mi a turisztikai ágazat jövője? Válasz: Vidéken bizonyos korlátozásokkal újraindult az élet, a kormány reményei szerint nyár elején a belföldi turizmus újraindulhat. A jelenlegi szabályok május 18-ig biztos, hogy életben lesznek, a kormány várhatóan a jövőhéten dönt arról, van-e szükség változtatásra. Az MTÜ ajánlásai segítik a turizmusban dolgozókat. Külföldi utazások esetén azt látni, hogy az országok most kezdenek enyhítéseket bevezetni, de a kormány azt javasolja, idén mindenki válasszon belföldi úticélt – mondta Szentkirályi Alexandra.A légiforgalom újraindulásának részletei. Válasz: általános szabályok vannak. A légiközlekedés sem kivétel. Ha valaki olyan helyről érkezik, amellyel szemben a kéthetes karantén előírása fennáll, akkor a kéthetes karantént vállalni kell. Vizsgálják, meddig van erre szükség, de most még van.

Mi a sorsa a sportmérkőzéseknek? Baráti társaságok focizhatnak? Válasz: Mostantól tilalom nincs, a bajnokságok újraindulhatnak, s a szövetségeknek kell dönteniük, folytatjáke, avagy sem. A biztonsági előírások rájuk is vonatkoznak. A tömegsport és szabadidős sport kapcsán kormányrendelet jelent meg: mostantól mindenki szabadon megteheti ezt.

Milyen járványügyi adatok mellett vonják vissza veszélyhelyzetet? Válasz: a jog az országgyűlés kezében van, ezért is számolnak be az országgyűlés előtt is a védekezésről. Amig rendkívüli intézkedésekre szükség van, addig nem vitás, hogy a rendkívüli jogrendet is fenn kell tartani, de egy nappal sem tovább.

A nyári táborok tömegrendezvénynek minősülnek? Válasz: tudjuk, hogy az elmúlt hetek nem voltak könnyűek. A kormány novák Katalin államtitkárt kérte fel ennek a témának a körüljárására, várhatóan a jövő héten dönt a kormány a kérdésről.A hagyatéki eljárások mikor indulhatnak újra? Válasz: sajátos eljárási szabályokat tett lehetővé a kormány. Lehetővé tették, hogy az örökösök távollétében is lehessen folytatni. A kijárási korlátozások végével lehet visszatérni a megszokott gyakorlathoz.

Lesznek-e a további ágazatokban járulékelengedések, kedvezmények? Válasz: egyelőre nincs döntés erről, ha lesz ilyesmi, azt jelezik majd.

Az isztambuli egyezményről: Minden kezdeményezéssel egyetértenek, amely a nők védelmét biztosítja. A magyar jogrendszerben ezek az intézkedések megvannak, sokszor szigorúbbak is, mint amit az isztambuli egyezmény megkíván. Amivel a kormány nem ért egyet, az az egyezményben megjelenő genderszemlélet, de a bevándorlás kapcsán is van olyan tartalma az egyezménynek, amivel a kormány nem tud azonosulni. Tehát az egyezmény elutasítása nem azt jelenti, hogy ne utasítanák el a nők elleni erőszakot.

Miért csak Pest megyéről és Budapestről vannak részletes adatok a fertőzötteket illetően? Válasz: Eddig is változtattak, hiszen ha valaki rámegy a koronavirus.gov.hu oldalra, ott minden megye adatát részletes bontásban megtalálja.

Miért csökken folyamatosan a koronavírustesztek napi száma? Válasz: soha nem teszteltünk annyit egy nap, mint például tegnap. Korábban esetleg a kritikák megalapozottak lehettek, de már nem. A legnagyobb tesztelést végezzük egész Európában.

Hogy tervezzenek azok, akik a nyaralásukat előre lefoglalták és kifizették? Válasz: a helyzet nem könnyű, a polgári jog irányadó a visszajáró összegek tekintetében. Egyelőre van remény arra, hogy lehet majd utazni, de felelősségteljesen ezt megjósolni most nem lehet.

A BMW-építkezés halasztása hogy befolyásolja a GDP-t? Válasz: A jövő héten egyeztet majd a külügyminiszter, a beruházás biztos, hogy megvalósul, ám elképzelhető, hogy csúszik.

A hazaküldött betegek otthoni ápolásában segít az állam? Válasz: Ez a kormány jelentősen megemelte a gyerekek esetén az otthonápolási díjat, s eddig is mindent megtettek, hogy a költségvetési keretek között segítsenek a rászorultaknak.Az aktív kórházi ágyak jelentős részét rehabilitációra használták, át kell gondolni, hogy aktív kórházi ágyakon történik a rehabilitáció, ami nem helyes gyakorlat. Ki kell találni az egészségüggyel közösen, hogy a rehabilitációra szolgáló ágyszám miként növekedjen– mondta Gulyás Gergely.

 

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójának fontos bejelentései:

loading...