Kezdőlap AKTUÁLIS Kormányinfó – Ezeket a döntéseket hozta a kormány, mindannyiunk életét érinti!

Kormányinfó – Ezeket a döntéseket hozta a kormány, mindannyiunk életét érinti!

Szerdán ülésezett a kormány, az előzetes várakozások szerint a schengeni magyar határokon visszaállított ellenőrzés meghosszabbításáról tárgyaltak és áttekintették a járványügyi helyzetet is. Arról, hogy döntöttek-e szigorításokról, ma délelőtt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján számolt be. Egy tegnapi sajtóértesülés szerint a kormány több mint kétszeresére emelné az orvosok bérét és törvényben tiltaná meg a hálapénzt. Várhatóan erről is szó lesz!

 

A tájékoztatón elhangzott:

Gulyás Gergely:

A tegnapi kormányülés döntései:

A kormány az operatív törzs beszámolóját hallgatta meg. a járvány második hullámában. A szeptember eleji emelkedést követően a napi pozitív esetek száma stagnál. naponta 600 és 1000 között van. Európa egyik legjobban védekező országa vagyunk. Kórházi kapacitásai adottak. A vírus reprodukciós rátája 1 körül van. Hogy ez így maradjon, be kell tartani a védelmi intézkedéseket.

  • A határzárra vonatkozó intézkedést egy hónappal meghosszabbítják
  • A maszkviselésre vonatkozó szabályok betartása továbbra is elsődlegesen fontos
  • A látogatási tilalmat fenntartják a szociális intézményekben, kórházakban
  • Az iskolai hőmérés megkezdődött
  • Október közepétől lesz influenza elleni oltás, ingyen

Az országnak működnie kel, a foglalkoztatottság alig húszezerrel marad el a valaha volt legmagasabb számtól.

A magyar gazdaság idén csökkenni fog, de kevésbé, mint az uniós átlag.

1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá eddig a kormány valamilyen formában.

Európai Unió

Ma európai uniós csúcstalálkozó lesz, melyen sokféle téma lesz napirenden: A belorusz témától kezdve a költségvetési megállapodásig és a Jövő Nemzedékek alap működése. A kormány úgy gondolja, hogy a korábbi megállapodás Európa érdekét szolgálja. A kormány nem ért egyet alapvetően a közös hitellel, de a déli államokkal való szolidaritás erősebb volt, ezért támogatták. Ezért felelőtlenség a jogállamisági tágyalásokat összekötni a Jövő Nemzedékek alap kérdésével. Magyarország a jogállamiság barátja, de az Európai Bizottság legújabb jelentése éppenséggel kettős mércét alkalmaz, az illetékes biztos durván sérti a magyar állampolgárokat, zsarolás valójában a jelentés. Az uniós bizottság biztosának leváltását kérte Magyarország. Ha német állampolgárokra tett volna ilyen tiszteletlen és megvető kijelentéseket, már nem lenne a bizottságban. Magyarország nem hajlandó vele tárgyalni egyáltalában ezek után.A Magyarországról szóló jelentésnek 12 hivatkozása van, 11 ezek közül Soros György által támogatott szervezeté.

A lisszaboni szerződésben van jogállamisági eljárás, ha ezen valaki változtatni akar, akkor meg kell változtatni a szerződést, de jogállamiságot védeni jogsértéssel nem lehet.

A magyar miniszterelnök ezekben a percekben megjelent nyilatkozata szerint mi segíteni szeretnénk, azért mentünk bele az Új Nemzedék Alap létrehozásába, hogy segíthessünk a déli államoknak. Azok az államok, akik soha nem támogatták a megállapodást, azok azt gondolják, hogy a megállapodás felrúgható a jogállamiságra hivatkozással, akkor kormányközi alapon hajtsák ezt végre, ezzel lehet segíteni a déli államoknak és a jogállamiság kérdése is zárójelbe kerül.

SZFE:

A kormány döntött az SZFE támogatásáról: 3 milliárd forintos költségvetést állapítottak meg a Színház- és Filmművészeti egyetemnek. Ez másfélszerese az eddigi költségvetésnek. Aki tehát dönteni akar, az megteheti egy demokráciában, aki tanulni akar, az tanulhat, a kormány ez utóbbihoz biztosítja a lehetőséget, a többi az SZFE alapítványi kuratóriumára tartozik.

Szentkirályi Alexandra:

A kormány úgy döntött, hogy mindenkinek ingyenessé teszi az influenza elleni oltás. A 40. naptári héttől megkezdi működését az influenza-figyelő szolgálat, az NNK gondoskodik az 1,3 millió influenza elleni vakcina szétosztásáról. Minden szezonban ennyi vakcina állt rendelkezésre, a korábbi években ennek 60 százaléka fogyott el. Mindenkit biztatnak, hogy vegye igénybe, főleg, ha 65 év feletti, és/vagy alapbetegsége van.

Kérdésekre adott válaszok:

Mi a kormány véleménye arról, hogy romániai önkormányzati választásokon a magyar pártok helyett a román jelöltek támogatására buzdított a Momentum Mozgalom? Válasz: Ha nem koptatta volna el a baloldal a hazaárulás kifejezését, ezt most lehetne erre az esetre használni.Az Origo azt írta a napokban, hogy napirendre került az orvosok jelentős béremelése és a hálapénz betiltása. Ezt megerősíti Gulyás Gergely? Válasz: az egészségügyi rendszeren jelentős nyomás van, az látszik, de jól viseli a nyomást és képes is erre. Az orvosi kamarával ezért felújították a tárgyalásokat, javaslataikat a kormány megtárgyalta és javaslataikat tárgyalási alapnak is tekintik. Ma az operatív törzs vezetője és az EMMI egyeztetni fog az orvosi kamara vezetőjével, és remény van elfogadható megállapodásra. A kormány azonban még nem hozta meg döntését, de a tárgyalások megkezdődtek a kamarával. A kormány nyitott arra, hogy a kamara által javasolthoz közeli orvosi béremelést elfogadjon. A hálapénz most csak akkor bűntetendő, ha az orvos előre elkéri. Utólag adni most nem bűncselekmény, a kamara azt javasolja, hogy a hálapénz utólagos átadása is büntetendő legyen.

Van elég lázmérő a kórházakban? Válasz: Van – az óvodák kapcsán Gulyás Gergely nem tudott pontos választ adni. (Nem sokkal később Szentkirályi Alexandra pontosított: az óvodákban is kötelező a lázmérés és adtak nekik lázmérőt. Hőkapukat oda szerelnek, ahol egy bejáraton legalább 400 gyermeket kell beengedni.) A lázmérések miatt indokolatlan lenne csúsztatni a reggeli iskolakezdést azért, hogy a néhány, esetleg lázzal érkező gyermek újbóli mérése miatt ne csússzon az első óra, hiszen nagyon kevés az olyan gyerek, akit lázasan iskolába engednek. A lázmérőket egyébként nem csak az állami, hanem a magánintézményeknek is biztosítják.

Kétnapos sztrájk kezdődik az SZFE-n, sztrájkolhatnak az ott dolgozók? Válasz: Erről a bíróság dönt.

Az SZFE kuratóriuma által kijelölt kancellár, Szarka Gábor, egy ezredes azt mondta, ha nem engedik be az épületbe a hallgatók, akkor nem fogja utalni a dolgozók fizetését. Megteheti? Válasz: Szarka Gábor a Nemzeti közszolgálati Egyetemen dolgozott, nem ezredesként, jó szakember, meg fogja oldani. A kuratórium és az egyetem dolga ez. A cél, hogy az állam kivonulása erősítse az egyetemi autonómiát.

Demeter Ervin korábban azt mondta, ellenérdekelt titkosszolgálatok el akarják mozdtani kormánybiztosi pozíciójából, Borsod megyében. Pár hét múlva le is váltották, ezt hogy kell érteni? Válasz: A sajtóban valóban úgy jelent meg, hogy a volt kormányhivatali vezető ezt mondta, majd eltávolítottuk hivatalából. Gulyás Gergely augusztus 17-én találkozott vele, és közölte, hogy szeptemberben le fogják váltani – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, megbecsülik Demeter Ervin eddigi munkáját, de a távozásával kapcsolatos megjegyzései méltatlanok és valótlanok. Utódja, Alakszai Zoltán kiváló szakember.

Válaszol-e a kormány részletesen Vera Jurová uniós biztos sértő kijelentéseire? Válasz: a jogsértés amit elkövetett – megsértette a lisszaboni szerződést – az elég súlyos, hogy ne maradjon a hivatalában. bocsánatkérése értékelhető lenne, de úgy néz ki, a biztos asszony nincs ebben a helyzetben. A kormánynak részletes válasza van, hasonlóan a hogy a Sargentini-jelentés esetében volt.

Ülésezik a fővárosi közfejlesztések tanácsa október közepén, a szuperkórház felépítéséről fognak majd tárgyalni? Válasz: egyelőre a napirendi pontok összeállítása zajlik, minden oldal javasolhat ilyeneket, de a Dél-Budai Centrumkórház ügye ettől függetlenül jól halad. A kormány az állandósult dugókról, a mindenhol jelenlévő, biciklisek nélküli biciklisávokról is beszélnének, a köztisztaság romló helyzetéről, a Budapest utcáin újra megjelent hajléktalanokról és a Lánchíd ügyéről is beszélne a kormány a főpolgármesterrelVissza lehet lépni most is az érettségitől? Válasz: igen, mert a rendkívüli jogrendről szóló korábbi rendelkezések lehetővé teszik, hogy ha nem élnek az őszi alkalom lehetőségével a diákok, akkor még egyszer tehetnek térintésmentesen érettségit.

Gyakran a belügyminiszter ad utasítást az egészségügynek. Strukturális átalakításra készülnek? Válasz: Nem, az Operatív törzs vezetője a belügyminiszter, az utasításokat az Operatív törzs adja, ezért látszanak átfedések.

A háziorvosi rendszer leterhelt, hogy képzeli a kormány az influenza oltás tömeges beadását? Válasz: Ezt az NNK ki fogja dolgozni. Az operatív törzs azt kapta feladatul, hogy egy oltási tervet készítsen el.

Ha egy európai biztos megengedheti magának a Jurová-féle nyilatkozatot, akkor nem kellene az ENSZ- ben is hasonló intézkedéseket hozni? Egyre másra az adminisztrátorok, főtitkárok, főtitkárhelyettesek elítélik Izraelt. Magyarország kiáll Izrael mellett? Válasz: az összehasonlítás téves, mert az ENSZ-nek majdnem minden állam tagja, olyanok is, akik háborúban állnak egymással. Az Európai Unió pedig szövetségesek rendszere, még ha néha erről meg is feledkezik néhány vezető. Az ENSZ egy fórum, ahol a vitás kérdéseket lehet békés körülmények között megbeszélni. Az ENSZ-ben nagyon kevés Izrael-barát határozat született, de a Magyar kormány nem támogat egy ország esetén sem elítélő nyilatkozatot, hacsak nincs szó egyetemes emberi jogok megsértéséről.

Román politikusok a belügyeikbe való beavatkozásként értékelik, hogy magyar politikusok romániai magyar jelölteket támogattak, mi erről a véleménye Gulyás Gergelynek? Válasz: Arra, hogy a nem anyaországban élő nemzeti kisebbségeket támogassák hasonló helyzetben az anyaországról, arról nemzetközi megállapodások szólnak, tehát erre lehetőség van, ez nem belügyekbe való beavatkozás.

Örmény-Azeri konfliktusról mi a kormány véleménye? Válasz: a Magyar kormány minden hasonló esetben a békés megoldást támogatja.

Most, hogy nincs forgalom a reptér, tárgyalnak-e a visszaszerzéséről? Válasz: szeretnénk, ha a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér magyar kézen lenne, ha lesz erről bejelenteni való, megteszi a kormány.

A kormány és a főváros megint szemben áll a Liget-projekt ügyében, mi most ezzel a helyzet? Válasz: itt egy pohár vízben keletkezett vihar. Javaslat volt az építési szabályok módosítására, ezt csak a fővárosi közfejlesztési tanácson keresztül lehetett volna megtenni, ezért a kormány beavatkozott. Ez nem változtat azon, hogy azok az épületek, melyeket nem akar a főváros, azok továbbra sem épülnek fel.

A fertőzésszám stabilizálódott, de a miniszterelnök szerint a kórházi kezelések számára és az elhunytak számára kel figyelni, ezeknél a mutatóknál azonban hónapos rekordok dőlnek. Mi az az esetszám, mikor a tavaszi intézkedéseket visszahozzák? Válasz: Nincs ilyen szám, legalábbi Gyulás Gergely nem tudott ilyet mondani. Úgy vélte, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor várhatóan az összes mutató stagnálni fog. Európában is látszik, hogy robbanásszerű növekedés volt, majd stagnálás és visszaesés jött. Elképzelhető, hogy halasztható műtéteket el lehet majd halasztani, de egyelőre ez sem került szóba még, mert az egészségügy jelenleg bírja a nyomást.A Jegybank 50 pontos gazdasági javaslatcsomagjával egyetért a kormány? Válasz: Vannak olyan pontok, melyekkel igen, vannak, melyekkel nem. A családbarát javaslatok között csak olyan van, amivel a kormány egyetért kérdés, hogy egyszerre mennyit lehet megvalósítani, ezt össze kel vetni az ország teherbíró képességével. Novák Katalin családügyi miniszter dolgozik egy javaslatcsomagon egyébként, elképzelhető, hogy lesznek bene hasonlók, mint a jegybanki javaslatok között is vannak.

A gázárcsökkentés elképzelhető? (ez is a jegybanki javaslatcsomag része) Válasz: a kormány a rezsicsökkentés kormánya, a gáz ára csökkent, de most nincs kormánydöntés arról, hogy 2022-ig lesz-e gázárcsökkentés, vagy sem.

Találkozik még idén Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin? Válasz: évente szoktak találkozni, nem tudni, hogy a koronavírus átalakítja-e a terveket. Konkrét időpont nincs.

Mekkora realitása van most az szja egyszámjegyűre való csökkentéséről most? Válasz: nulla realitása van.

Álláskeresők három hónap után sem kapták meg az álláskeresési járandóságukat. A rendszer túlterhelt? Válasz: Néhány kormányhivatalból érkezett jelentés a túlterheltségről, ott a vezetőket plusz munkatársak beállításával gyorsítsák meg az ügyintézést.

Voltak olyan beszámolók, hogy mikor Budapesten tesztre írtak ki valakit, vidékről jöttek a mentők, ráadásul minden covid-beteget szintén a mentőknek kell kórházba szállítani. Ne lehet könnyíteni a mentők helyeztén? Válasz: kétség kívül erejüket megfeszítve, a határon mozogva dolgoznak a mentők, ha kapacitáshiány látszik, erről az Operatív törzs dönt. Van, hogy bevonnak kormányhivatalokat, például a lázmérők kiszállításánál is ez volt.

A kaszinókra is vonatkozik a 23 órás zárás? Válasz: nem, mert a kaszinó nem vendégláztóhely, de a felvetés jogos, továbbítja Gulyás Gergely az operatív törzsnek.

loading...