Kezdőlap AKTUÁLIS Könnyeket fakasztó sorokkal búcsúzott szeretteitől Gyarmati Andrea: első szerelme után az édesanyját...

Könnyeket fakasztó sorokkal búcsúzott szeretteitől Gyarmati Andrea: első szerelme után az édesanyját gyászolja

Megható írással búcsúzott édesanyjától, az olimpiai bajnok úszólegenda Székely Évától (†92) lánya, az ötkarikás ezüstérmes Gyarmati Andrea (65). Az 1952-es helsinki játékokon aranyérmet szerző Székely szombaton, kilencvenkét éves korában hunyt el – alig több mint két héttel a kenukirály, Wichmann Tamás (†72) után, akivel Gyarmati szintén szoros kapcsolatot ápolt.

 

Az úszónő megindító sorokkal emlékezett a magyar sport két korszakos egyéniségére, akik életének meghatározó szereplői voltak. Az édesanyjáról szóló írást hétfőn tette közzé a 24.hu.

„Csak feküdj fel a vízre, és lebegjél. Mert a víz elringat. Tegnap kora délután úgy döntöttél, hogy részedről ennyi. Elaludtál, ami az elmúlt néhány hónap kínjai után nagy kegyelem; féltem, úgy lesz vége, hogy elfogy a levegőd, elfogy az erőd lélegzetet venni, de ettől szerencsére megkímélt a sors, mindkettőnket. Álltam az ágyadnál és néztelek. Néztem azt a valakit, aki másoknak a Nemzet Sportolója, a Pillangó Kisasszony, a Nagy Bajnok, és ki tudja még, mi minden volt, van, és bizonyára lesz is, nekem azonban, és csak nekem: Anyu” – írta vasárnap az Európa-bajnok sportoló.

Sikereihez édesanyja nemcsak szülőként, edzőjeként is hozzájárult – igazán különleges kapcsolatot ápolt lányával.

„Hatvanhat fantasztikus közös évet kaptunk, és megadatott nemcsak a szülő-gyerek kapcsolat, hanem egy különleges edző-versenyző kapcsolat is, amit igazán és mélységeiben még a közvetlen környezetünk sem értett” – fogalmazott.

A hosszú ideje a rákkal küzdő Wichmann elvesztése február 12-én rázta meg a sportvilágot. A kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok legenda Székelyhez hasonlóan sokak számára volt példakép, Gyarmatinak pedig az első szerelmet is jelentette.


„Eleven ember voltál, és jobban tetszettél bármelyik színésznél, ráadásul sportolóként az én közegemből érkeztél. Külön simogatta a lelkemet, hogy komolyan vettél, sose éreztem, hogy lekezelnél vagy mulatnál a lelkesedésemen. Vigyáztál rám, törődtél velem 1967-ben, a következő előolimpián, ahová anyu nem jött velem” – idézte fel kettejük kapcsolatát Gyarmati, aki élete „első komoly fiújaként” tekintett a kenusra.

Wichmann, a kenusport legendája volt Gyarmati első szerelme / Fotó: MTI- Archív

Az úszástól is elbúcsúzott

Székely élete volt az úszás, az uszodában érezte magát a legjobban.

„Már a vége felé egyszer átkaroltad a nyakam, és azt mondtad, jó lenne, ha még egyszer levinnélek az uszodába. Értettem, éreztem, mit jelent ez, és nekiindultunk. Móci fiam, a te imádott unokád mondta, hogy te még a halál ellen is olimpiát akarsz nyerni. Mosolyogva bólintottál, hiszen harcos voltál az utolsó pillanatig” – írta Gyarmati.

Forrás:blikk.hu

loading...