Kezdőlap AKTUÁLIS Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, akár 50.000 forint is lehet a bírság

Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, akár 50.000 forint is lehet a bírság

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt.

 

Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint ez ésszerű, arányos, a nemzetközi példák alapján állították össze.

A 65 év felettiek csak egy meghatározott időszakban látogathatják majd az üzleteket, gyógyszertárakat és drogériákat, akkor csak ők lehetnek majd ott.

A korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül.

  • A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk;
  • az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni;
  • ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

– sorolta Orbán, megjegyezve, hogy szabálysértés, ha nem tartják ezt a szabályozást, de “nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés”.

Szükség esetén azonban akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.

loading...