Kezdőlap RECEPTEK FŐÉTELEK Nagyanyáink titka: végre kiderült, ettől lesz isteni a húslevesed!

Nagyanyáink titka: végre kiderült, ettől lesz isteni a húslevesed!

A magyar konyha legősibb ételei közé tartozik a leves, ezek között is a húsleves, mivel a vadászatban csak húst szereztek az ősi vadászaink, amiből elsőrendű ételeket ( többek között húslevest), főztek ami energiát adott nekik a következő vadászathoz. Az akkori vadászok legfőbb tápláléka az erősen fűszerezett, tartalmas, zsíros húsleves volt.

Nagyanyáink titka, így lesz tökéletes a

Természetesen ma már nem csak a húsleves a “menő” előételünk, hanem különféle jövevénylevest is fogyasztunk, mint például a különféle zöldségleveseket, krémleveseket, sőt a német konyha hatására különféle gyümölcsleveseket is.

Ahány ház, annyi szokás, ki baromfiból, ki marhából vagy disznócsontból főzi, de vannak szabályok, amelyeket semmilyen húslevesnél nem szabad megszegni.

Igen, az igazi húsleves mindezt tudja. Csupán pár dologra kell odafigyelned, és nem hibázhatsz.

Jobb, ha nem sietteted!

A jó húsleves legfontosabb titka, hogy lassan fő.

Ha ezt tervezed vasárnap ebédre, jobb, ha gondosan előkészíted és időben elkezded a munkát.

A zöldségeket pucold meg előző este. Kelj föl jó korán, hogy a hús nyugodtan, órákig főhessen.

Az a csodás, harmonikus íz!

A húslevesízét a hús és a zöldségek adják. Ne spórolj se a mennyiséggel, se a minőséggel.A nagyi kertjében minden bio módon termett.

Szerezz be a leveshez háztáji vágásból származó húst és organikusan termesztett zöldségeket.

Mindenki megérzi majd a különbséget.

A zöldségek közül a sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma az alap. Van, aki zöldborsót és kelbimbót is tesz bele.Mivel e két utóbbi nem gyökérzöldség, csak a főzés vége felé add hozzá. Fontos, hogy a sárgarépa mennyisége ne legyen uralkodó, mert a leves túl édes lesz tőle.

Az ételízesítő és a leveskocka nem szerepelt a nagyinál a hozzávalók között. Az ízfokozó adalékanyagokat leszámítva mindkettőben az ízt főként a lestyán adja. Ezért nevezik ezt a zöld fűszernövényt vegetának is. Mindig legyen a kertedben (ablakodban, erkélyeden) néhány tő. De a petrezselyem és a zellerzöld is nagyon erőteljes ízű. Ne sajnáld a levesből.

Aranyló szín

A szép sárga szín is a lassú, gyöngyöző főzésmódnak köszönhető.Így lesz idő rá, hogy kioldódjanak az ízek, a színek. Nagyanyáink azért titokban fokozták ezt az arany hatást:  akinek telt rá, az sáfrányt, a szerényebb háztartásokban annak olcsóbb változatát, a kurkumátvetették be ehhez. Van, aki a vöröshagymát főzi bele héjastól. (Persze a legkülső héj nélkül). Akárcsak a húsvéti tojást, a levest is színezheted vele.

De mitől lesz olyan átlátszóan tiszta?

 

  • Megint csak a szép, csendes, órákig tartó főzést kell elsőként kiemelni.
  • A húst nagyon alaposan mosd meg. A hártyákat szedd le.
  • A húst hideg vízben tedd föl főzni. Kicsi lángon, épp, hogy csak gyöngyözzön. Nagyi a fával táplált tűzhely legszélére tette. Ott még csak véletlenül se kezdett el hangosan rotyogni a húsleves.
  • A hús főzés közben habot ereszt. Ezt türelmesen merd le, amíg csak keletkezik.
  • Ne zavard meg a levest! Ne piszkáld, ne kavargasd. Ha már puhul a hús, a zöldség, esetleg leválhat egy-egy darabka belőle, és az elzavarosítja a levest. Egyfajta meditációs állapot, – mondhatni ima – ennek a levesnek az elkészítése. Nagyi is így csendesítette a lelkét. Feszült, feldúlt állapotban hozzá se fogj, mert beleviszed a negatív érzéseidet a levesbe.
  • Ha a leves elkészült, hagyd egy kicsit pihenni, leülepedni. Így szűréskor kevesebb dolgod lesz.

 

Az az illatos tészta!

Ha igazán illatos, ízes tésztát szeretnél, pont, mint amilyet a nagyi húslevesében ettél, akkor bizony bio tojásból, magadnak kell gyúrni a hozzá való tésztát. A külön edényben kifőtt tésztát merd először a tányérra, majd rá a forrón illatozó, aranysárga húslevest.

Íme a hibák, amelyek miatt nem lesz tökéletes a húsleves:

1. nem szeded le alaposan a habját
2. Nem mosod meg a húst, mielőtt főzni kezded.
3. Nem hideg vízben teszed fel a húst főzni
4. Közepes lángon főzöd, nem hagyod órákig lassan főni.
5. Nem hagyod állni, amikor kész
6. Túl forrón leszűröd.
7. Szűrés közben kavargatod.
8. Nem hagyod rajta a hagymán a belső barna héját.

loading...