Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadták a riasztást: viharos szél, ónos eső, havazás, hóátfúvás várható

Kiadták a riasztást: viharos szél, ónos eső, havazás, hóátfúvás várható

Elbúcsúzhatunk egy időre a napsütéses téltől: északkeleten hóra, északnyugaton ónos esőre, havas esőre kell számítani. Nem lesz még annyira hideg, de megerősödik a szél.

Figyelmeztető előrejelzést adott ki szerda hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Észak felől egyre többfelé várható havazás, melyet napközben a ország nyugati felén havas eső, ónos eső válthat fel. Az ország északkeleti, keleti felén lepel-6 cm-es hó hullhat. ÉK-en az erős szél hófúvásokat okoz!

A legkevesebb csapadék a délnyugati tájakon valószínű. Az északkeleti megyékben (a csapadékos időszakokban) végig a havazás lesz a jellemző.

Előbb a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, majd napközben a középső megyékben is ÓNOS eső, havas eső, eső válthatja fel a havazást. A lehulló friss hó jellemzően lepel és 4 cm közé becsülhető, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és az északkeleti határvidéken 5 cm körüli mennyiség is lehet.

Ahol havazik szerdán, ott a lehulló friss hó jellemzően lepel és 4 cm közé becsülhető, de az Északi-középhegység térségében és az északkeleti határvidéken 5 cm körüli mennyiség is hullhat.

A tovább erősödő, helyenként viharossá fokozódó nyugatias szél elsősorban az északkeleti megyékben és a magasabban fekvő részeken hordhatja a havat, és hóátfúvásokat képezhet. A legerősebb széllökések (szerda napközben és este) az Északi-középhegység térségének alacsonyabb részein és a Tiszántúl északi felén néhol 65-70 km/h körül alakulhatnak (a hegyekben ennél jóval erősebb szél is várható). Emellett főként estétől Sopron és Mosonmagyaróvár környékén is lehetnek 70-75 km/h körüli széllökések.

A hőmérséklet szerdán kora délután általában -1 és +4 fok között várható, északnyugaton lesz kevésbé hideg. Késő estére -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Igazi fogvacogtató hidegre majd péntektől kell számítani.

 

 

 

loading...