Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadták a figyelmeztetést az egész országra! Itt a pontos előrejelzés!

Kiadták a figyelmeztetést az egész országra! Itt a pontos előrejelzés!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.07.25. szombat éjfélig

 

Szombat

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Napközben csak rövid felszakadozások lehetnek, de estefelé északnyugat, nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet.
Összességében sokfelé számíthatunk csapadékra: nyugaton inkább váltakozó intenzitású, tartósabb esőre, keletebbre záporokra, zivatarokra van kilátás.
Több helyen élénk lesz az északias szél, a zivatarokat pedig viharos lökések is kísérhetik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 fok között valószínű. Késő estére 16 és 20 fok közé hűl le a levegő.

 

EXTRÉM MENNYISÉGŰ CSAPADÉK, NAGY TERÜLETI BIZONYTALANSÁGGAL


Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb.

Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet.

(Megj.: a július havi országos átlagos csapadék 65 mm.) Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat.

A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

ZIVATAROK

A zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani.


A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat.

Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

2020.07.25. 05:29 Országos Meteorológiai Szolgálat

loading...